Шведски министър иска връщането на военната повинност заради бежанците

| от chronicle.bg |

Шведският министър на външните работи Маргот Валстрьом би приветствала връщането на военната повинност, тъй като според нея това би помогнало за справянето с кризи като притока на бежанци от Близкия изток, съобщава Reuters.

„Представете си, ако имахме цивилни в резерва тази есен и те можеха да бъдат повикани, за да подсилят имиграционната агенция“, каза тя.

Швеция, чието население е 10 милиона души, прие около 160 000 бежанци миналата година. Това е най-високият процент спрямо глава от населението в Европа, съобщава БТА.

Швеция премахна задължителната военна служба през 2010 г., но социологически проучвания сочат, че мнозинството от гласоподавателите биха подкрепили възстановяването й. Армията също обяви, че изпитва недостиг на войници във време на напрежение с Русия след кризите с Крим и Украйна.

Премиерите на Швеция и на Финландия – Стефан Льовен и Юха Сипиле, посочиха в обща статия, публикувана във вестници в двете страни вчера, че двете съседни държави трябва да си сътрудничат по-тясно в отбраната при заплахи за сигурността, като например Русия. Но двамата отбелязаха, че членство в НАТО не стои на дневен ред.

„Финландия и Швеция са извън военни съюзи. Ние смятаме, че тази политика ни служи добре“, посочват в статията двамата премиери. Швеция и Финландия, която граничи с бившия си владетел Русия, не са членки на НАТО, но засилиха сътрудничеството с трансатлантическия алианс, отбелязва Reuters.

Преди седмица Швеция затвори моста над Йоресунд, който свързва Швеция и Дания, като върна проверките на документи. С това страната се надява да намали притока на нелегални имигранти, които използват тази свободна граница, за да влизат в Швеция.

 
 
Коментарите са изключени за Шведски министър иска връщането на военната повинност заради бежанците

Повече информация Виж всички