Сделка със световните сили само срещу отмяна на санкциите, категоричен Иран

| от |

Техеран ще откаже да подпише окончателното споразумение за своята ядрена програма, постигнато с Шесторката, ако санкциите срещу Иран не бъдат напълно премахнати. Това заяви иранският президент Хасан Рохани пред местна телевизия.

Иран няма да подпише ядреното споразумение със световните сили, ако всички санкции не бъдат вдигнати„, категоричен е Рохани.

От своя страна аятолах Хаменеи посочи, че ядрената индустрия е необходимост, която ще позволи на Иран да се развие. Аятолахът подчерта, че Иран не се опитва да се сдобие с ядрено оръжие.

„Ядрената промишленост ни е необходима за енергетиката, за преобразуването на морската вода в питейна вода. Ядрената промишленост ни е нужна в медицинската област, в селското стопанство и в други отрасли“, каза Хаменеи.

Той припомни, че рамковото споразумение по иранската ядрена програма не гарантира подписването на окончателно споразумение до края на годината.

Направеното досега не е гаранция нито за самото споразумение, нито за неговото съдържание, нито дори за това, че преговорите ще стигнат до края„, заяви аятолахът.
Али Хаменей има последната дума по въпроса с иранската ядрена програма.

Той посочи, основавайки се на миналия си опит, че никога не е бил оптимистично настроен към преговори със САЩ.

Ще се съглася с преговори, в които се съблюдава уважението и достойнството на иранската нация. Но както нееднократно съм повтарял, по-добре е да няма никаква сделка, отколкото лошо споразумение“, каза Хаменей.

Той посочи, че засега нито приема, нито отхвърля рамковото споразумение от Лозана.
Аятолахът призова обаче за незабавно вдигане на всички санкции, наложени на Иран.

Али Хаменей предупреди, че детайлите ще бъдат от решаващо значение за това дали ще има окончателно споразумение за ядрената програма.

Крайният срок за окончателното споразумение между Иран и Шесторката (САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия), е определен за 30 юни.

През миналата седмица Техеран се съгласи да намали обогатяването на уран, както и да намали броя на центрофугите в страната като част от сделката с Шесторката след маратонските разговори в Швейцария.

Според условията на сделката, САЩ, ЕС и Съветът за сигурност на ООН се съгласиха да вдигнат санкциите срещу Иран след проверка от Международната агенция за атомна енергия за изпълнението на споразуменията.

Санкциите, наложени на Иран, на фона на обвиненията, че Техеран се опитва да скрие от международната общност развитието на собствено ядрено оръжие, са в сила от години.

 
 
Коментарите са изключени за Сделка със световните сили само срещу отмяна на санкциите, категоричен Иран