Саудитската „Нешънъл камършъл банк (NCB) разчиства неислямските си активи

| от |

Саудитската „Нешънъл камършъл банк (NCB) планира първично публично предлагане (IPO) на акции на стойност 38 милиарда долара, за да приведе бизнеса си към нормите на шариата, съобщава Блумбърг.

По данни на банката две трети от активите й, които в края на юни били 435 милиарда саудитски риала (116 милиарда долара), отговарят на ислямския закон.

Банката предприема мерки да се отърве от всичките си неислямски активи, за да не бъде критикувана. От 12-те банки в Саудитска Арабия, само три отговарят изцяло на шариата.

Банката планира IPO в размер на 6 милиарда долара, което ще бъде второто най-голямо първично предлагане през тази година, след китайската „Алибаба“, която отбеляза рекорд на фондовите борси в арабския свят.

Досегашният рекорд в арабския свят принадлежеше на дубайската компания „DP World Ltd“, която привлече 5 милиарда долара през 2007 г.

Саудитската NCB е втората по големина банка в Близкия изток. Обемът на активите й в края на миналата година възлиза на 101 милиарда долара. Приходите за периода са се увеличили с 22% до 7,9 милиарда долара. /Интерфакс/БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Саудитската „Нешънъл камършъл банк (NCB) разчиства неислямските си активи

Повече информация Виж всички