shareit

САЩ преминаха към лятно часово време

| от chronicle.bg |

В 2.00 ч. местно време (9.00 ч. българско) днес САЩ преминаха от зимно към лятно часово време и ще преместят стрелките на часовниците с час напред, предаде БТА.

Промяната не е задължителна за всички щати, американски владения и територии. Тя не се практикува в Аризона, Хавай, Пуерто Рико, на американските Вирджински острови, Гуам, Северните Мариански острови и Американска Самоа.

Предложението за рационално използване на светлата част от денонощието било направено през 1784 г. от един от авторите на Декларацията за независимост на САЩ – Бенджамин Франклин. Бъдещият посланик във Франция подготвил документ, в който препоръчвал на сънародниците си през пролетно-летния сезон да отварят и затварят магазините си по-рано, за да се прави икономия на осветление.

Лятното часово време в САЩ е въведено през 1918 г. по разпореждане на президента Удроу Уилсън. Година по-късно обаче законодателите се изказали против промяната. Закон за преминаването към лятно часово време бил приет едва през 1966 г. Съгласно приета по-късно поправка, всеки щат или територия имат право да не извършват промяната.

Според решение на американския Конгрес от 2007 г. преминаването към зимното време в САЩ става в първата неделя на ноември, а към лятното – във втората неделя на март.

 
 
Коментарите са изключени за САЩ преминаха към лятно часово време

Повече информация Виж всички