Русия плаши с военни действия, ако Швеция влезе в НАТО

| от chronicle.bg |

Русия ще предприеме военни действия по северните си граници, ако Швеция се присъедини към НАТО, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров в интервю за шведски вестник, предаде БТА.

Лавров каза за в. „Дагенс нюхетер“, че всяка страна има правото да работи за гарантиране на собствената си сигурност, но ако военна инфраструктура се приближи до границите на Русия, тя ще предприеме необходимите военни мерки.

„Нищо лично, това е просто бизнес“, допълни Лавров. „Винаги сме предупреждавали НАТО да не се разширява на изток“, каза Лавров.

Министърката на външните работи на Швеция Маргот Валстрьом реагира в „Туитър“ на казаното от Лавров: „Шведската политика по сигурността се определя от Швеция, не от някого друг“, написа тя.

Председателката на опозиционната Партия на центъра Ани Льоф определи думите на Лавров като ужасяващи и каза, че шведската външна политика и политиката по сигурността не се определят от руски заплахи.

Швеция поръча да бъдат изготвени доклади с експертни оценки за последиците, до които ще доведе евентуалното й кандидатстване за членство в НАТО. Въпреки това няма консенсус между правителството и опозицията дали да се направят постъпки за присъединяване към отбранителния съюз, отбеляза ДПА.

 
 
Коментарите са изключени за Русия плаши с военни действия, ако Швеция влезе в НАТО

Повече информация Виж всички