„Ролинг Стоунс” с първи концерт в Куба

| от chronicle.bg |

„Ролинг Стоунс” разтърсиха десетки хиляди кубински и чуждестранни фенове на безплатния си концерт на открито в Хавана снощи. Таке те сложиха край на седмица на контакти със Запада за комунистическата страна, която преди е цензурирала музиката на британската група ветеран, предаде Ройтерс.

„Стоунс” дадоха началото на първото си в историята шоу в Куба със воя хит Jumpin’ Jack Flash. Той е записан през 1968 г., когато кубинските фенове на рока тайно са си разменяли пиратски плочи със записи и са рискували да ги изпратят в трудови бригади в селските райони, за да се излекуват от „идеологическите отклонения“.

„Здравей, Хавана! Добър вечер на моите хора от Куба“, извика фронтменът на групата Мик Джагър на прекрасен испански, преди да запее Jumpin’ Jack Flash.

След това групата изпълни парчето It’s Only Rock ‘n Roll (But I Like It), което е възможно да е натоварено с допълнително значение за кубинските фенове, които някога са били подложени на дискриминация заради музикалните си вкусове.

Феновете започнаха да се събират 18 часа преди началото на концерта на футболните и бейзболните игрища на хаванския спортен комплекс „Сиудад депортива“ („Градът на спорта“), включително кубинци, които дойдоха от всички краища на островната държава и чужденци, пристигнали специално за събитието.

„Обичам Мик Джагър толкова много. Винаги съм мечтала за това. Не можах да спя, като знаех, че той ще бъде тук“, каза Анхела Менендес, която чисти подове в болница и каза, че е дошла в 2 ч през нощта.

Хората бяха облечени по всякакъв начин, с дънки, тениски и ботуши с логото на „Стоунс“. Правеше впечатление липсата на предприемчиви хора, които да продават тениски или сувенири, отбелязва Ройтерс.

Някои кубинци бяха оцветили езика от логото на групата в цветовете на флага на САЩ, дали поради объркване, че британските роклегенди са американци, дали в духа на историческата визита от тази седмица на президента Барак Обама.

„Ролинг стоунс“ е формирана в Лондон през 1962 г., само три години след като брадатите и дългокоси бунтовници на Фидел Кастро свалят проамериканското правителство, отбелязва Ройтерс.

По ирония революционното управление на Кастро е разглеждало групи като „Стоунс“ и „Бийтълс“ като опасно подривни и е забранявало тяхната музика по телевизията и радиото.

Половин век по-късно и „Ролинг стоунс“, и кубинското ръководство се радват на дълголетие и далеч са надхвърлили това, което повечето хора смятат за възраст за пенсиониране, отбелязва още Ройтерс.

В галерията може да видите някои от най-добрите снимки от концерта.

 
 
Коментарите са изключени за „Ролинг Стоунс” с първи концерт в Куба

Повече информация Виж всички