Рецепта за свежа панакота

| от Росица Гърджелийска |

Началото на седмицата е и времето за готвене става по-малко. Но това не значи, че не може да отделите някоя вечер, за да приготвите десерта, който ви предлагаме и да овкусите седмицата си.

Става дума за една прекрасна версия на традиционната панакота. Киселото мляко внася свежест и лекота в този десерт и го превръща в идеалното допълнение към горещите дни.​

Нужни съставки:
200 мл. прясно мляко
150 гр. кисело мляко
3 с.л. захар
2 ванилии
1 пакетче желатин, 10гр
ягодов сироп или сладко
пресни ягоди

DSCN8968

Начин на приготвяне:
Разтворете желатина в 50мл вода и оставете да набъбне.
В малка тенджерка загрейте млякото и захар та до пълното разтваряне на захарта.
Разтворете желатина на водна баня.
Добавете желатина към млякото.
Разбийте киселото мляко с ванилията и започнете бавно да прибавяте към него прясното мляко. Бъркайте постоянно.
Разлейте крема в малки купички или чашки и оставете за няколко часа в хладилника да стегнат.
Когато кремът е станал твърд, извадете чашите от хладилника и ги топнете за няколко секунди в гореща вода. След това обърнете върху чиния и декорирайте със сироп, сладко и пресни ягоди!

 
 
Коментарите са изключени за Рецепта за свежа панакота