Бъдни вечер наближава и всеки се чуди как да подреди своите традиционни 7, 9 или 11 ястия на масата. А какво е Бъдни вечер без постни сарми? Подготовката им включва ориз и подправки, но Росица Гърджелийска ви предлага една различна рецепта.
В дните преди Бъдни вечер може да прочетете рецептите й за нестандартни постни вкусотии.
Росица Гърджелийска работи във филмовата индустрия, но обича да готви и да пътува. Живее няколко години във Великобритания, преди да се завърне в България. Обича да посещава интересни места по света. В блога на Роси www.primalyum.co.uk може да намерите рецепти за интересна и здравословна храна, както и истории за пътешествия.
Ето и нейното предложение за постни сарми.
Продукти:
200 гр ориз
150 гр обезкостени зелени маслини
100 гр орехи
1 с.л. джоджен
1 стрък пресен копър
1 голяма глава лук
черен пипер и сол на вкус
8 с.л. олио
20-25 бр. лозови листа
+50 гр стафиди – по желание
Начин на приготвяне:
Ситно нарязаният лук се запържва с олиото до златисто червено. Към него се добавя ориза и се запържва, докато стане прорачен. Добавят се орехите за 1 минутка, след което се добавят 200 мл вода. Когато оризът поеме водата, се слагат стафидите и подправките.
Сармичките се завиват малки и стегнати колкото за 1 хапка.
Чиния се поставя на дъното на тенджера, а сармичките се нареждат вътре. Поставя се още една чиния върху тях, заливат се с гореща вода и ври около 25 мин. на тих огън под капак.