shareit

Протестът на кърмачките – обратно към корените или обратно в мола

| от |

Недоволни кърмачки излизат на протест в мол в столицата. Те се организират във Фейсбук групата „Да подкрепим кърменето на обществени места“. До момента над 1300 майки са заявили участието си в масовото кърмене.

Протестът е отговор на негативните реакции на гражданите по казуса за кърменето на обществени места. Духовете бяха разбунени, когато стана ясно, че майката Деница Панайотова ще съди магазин и търговски център, защото охраната й направила забележка, че кърми детето си на неподходящо място и възмущава клиентите.

Въпросът за кърменето на обществено място е изключително чувствителна тема, която се дискутира периодично във времето по цял свят. Причината за това е, че засяга един интимен процес от отглеждането на детето, който неизменно върви с голата на женските гърди.

Съвет от предците

В цялата тази обществена дискусия е редно място да се отдели и за представянето на кърменето като процес. Кърменето е не само начин да храниш детето си, но й да го накараш да усети спокойствието и близостта на майката в първите месеци извън утробата й – мястото, където светлината си проправя път само през корема на мама, а звуците, които достигат до нежните бебешки уши са пулса и дишането й. И да, кърменето е един естествен, натурален, природосъобразен процес, който не би трябвало да предизвиква възмущение, така както и раждането на едно бебе. Само че малко жени биха се съгласили да раждат в мола, в парка, на открито и дори с дула, само защото това е естествено.

Тънката границата между демонстрацията и подкрепата на кърменето лесно може да бъде прегазена от вълната на недоволството и негативните емоции. Самият факт, че всички майки дружно ще кърмят в някакъв си мол е по-скоро стряскащо, отколкото демонстриращо каквато и да било подкрепа.

Представете си едно пеленаче, което трябва да бъде хранено на спокойствие. И сега си го представете как то суче заобиколено от още 1000 майки и още толкова бебета. На мен ми звучи по-скоро като какафония.

снимка: Pinterest

снимка: Pinterest

Възрастните хора казват, че кърменето е процес, чрез който детето се учи да се храни, но и да оцелява в света. Кърменето може да бъде съпроводено от тиха музика, но в повечето случаи се препоръчва то да се извършва на спокойни места, за да не получи детето „нервна кърма”. Така я наричат бабите, които са откърмили децата си много преди да има молове и адаптирано мляко. В някои региони я наричат още „лоша кърма”. Съветват и майките да не говорят по време на кърмене, както и да не пият вода и да не се хранят. Нашите баби не са кърмели на мегдана, а в гората или на полето. Съветват, когато майката кърми да мисли само за хубави неща и да подтисне негативните емоции. От групата във Фейсбук, обаче, лъха едно бунтарство и недоволство, далеч от позитивните емоции, за които предците ни говорят.

Модерни препоръки – стаите за кърмачки

Малко се обсъжда и възможността, която моловете дават за майките кърмачки- а именно, стаите за кърмене. Това са помещения, разположени на всеки етаж в мола, в отделението, където са тоалетните. Те не се намират в тоалетните, а извън тях. В стаите има столове, където кърмачката да седне и да се облегне, място, където бебето да бъде преповито преди или сред хранене и разбира се умивалник, където майката да се хигиенизира преди или след кърмене.

Стаите за кърмачки се появяват през 2004 година в САЩ след проучване на Американската асоциация на експертите по хранене. Резултатите сочат че 43% от 3719 запитани са убедени, че жените трябва да могат да кърмят навсякъде. Тогава се създават специалните стаи за преповиване и хранене на обществени места.

Sydney Cafe Controversy After Owner Discourages Breastfeeding By Patron

Протестът на гръдта

През 2005 година от ефира на ток шоуто The View водещата Барбара Уолтърс споделя, че се е почувствала неудобно от кърмачка, която хранела детето си до нея по време на самолетен полет. Коментарите й предизвикаха протести пред централата на телевизия ABC в Ню Йорк. Над 200 майки храниха бебетата си пред редакцията.

Така например през 2006 година издатели на американското списание „Babytalk” получиха поредица от критични писма от читателите заради корицата на броя от август. На нея е изобразено сучещо бебе. Въпреки че снимката не разкрива детайли от процеса и зърното на майката не се вижда, голяма част от читателите, повечето от които майки, я определиха като „отвратителна”. ¼ от 4000 читатели бяха категорични, че корицата носи негативни емоции. Редакторът на „Babytalk” Сюзън Кейн коментира, че реакциите са по-скоро „пуритански проблясък” сред американците.

Година по-късно гражданката Брук Райън е в ресторант и решава да накърми 7-месечния си син. Въпреки че е дискретна, посетител се оплаква на управителя и Брук трябва да се премести в колата си, за да продължи процеса. Управителят и сервитьорът не взимат по внимание връченият в ръдете им закона на Кентъки, който разрешава кърменето на обществени места. Следват протести и флаш моб пред ресторанта и на други публични места. През 2008 година, в Ню Орлиънс, по време на фестивал на открито, жена опъва параван, за да кърми дъщеря си. Полицията и пише акт за неправомерно разполагане на тентата и жената е помолена да напусне събитието. Към момента всички 50 щата подкрепят кърменето на обществени места със закон.

През 2009 година в Канада магазинер се бе опитал да спре майка да нахрани бебето си, подкрепен от управителя на магазина. По-късно жената получи публично извинение и уверение, че клиентите на този магазин ще имат правото да кърмят бебетата си там.

Скандал с кърменето се разрази и през юни 2010 година, когато главният редактор на списание „Mother and Baby нарече този вид хранене „зловещо”. Англичанката Катрин Блъндъл сподели на страниците на изданието, че е хранила детето си с бутилка, защото искала обратно тялото си във формата от преди раждането. Искала и даде шанс на гърдите си да се върнат където им е мястото, а не да се полюляват около стомаха й. Тя разстроила читателите толкова много след като декларирала и че приема гърдите си като част от сексуалността. Отношението й към кърменето предизвика 6 оплаквания до контролиращия орган за дискриминация в Англия и емоционални онлайн дебати.

През декември 2011 година Мишел Хикман кърми детето си пред хюстънски търговски център. Въпреки, че е била покрита с пелена, двама от служителите я помолили да се премести в стаята, отредена за това. Мишел се оплаква във Фейсбук, отново се стига до публични протести в Хюстън, Никсвил и някои градове на щата Илиноис.

През май 2012 година две служителки на военновъздушните сили кърмеха в знак на протест, облечени в униформи. Снимката получи широк отзвук навсякъде по света.

Салма Хайек кърми чуждо дете в Сиера Леоне

Салма Хайек кърми чуждо дете в Сиера Леоне

„Млечният код”

В по-голямата част от света кърменето на обществени е прието и широко разпространено. Филипините имат специален закон наречен „Млечният код”. Той защитава правото на жените да кърмят навсякъде като на публичните места задължително трябва да има специални места за това. Служителките, които са се върнали на работа, но още кърмят, имат право на 40 минути почивка в 8-часовия си работен ден за кърмене. Там са забранени и всякакви реклами на бебешки бутилки и млека за деца под две години.

Саудитска Арабия също подкрепя дискретното кърмене, предвид забраната за жените да показват други части от тялото си освен ръцете и лицето.

В Африка кърменето на общество места е нормално явление. Бебетата се носят на слинг около тялото на майката и само главата им се мръда, когато пеленачето огладнее. В Южна Африка обаче сученето често предизвиква цупене сред бялата раса. Актрисата Салма Хайек кърми бебе на 1 седмица пред камерите, когато посети Сиера Леоне. Това е държавата с най-високо ниво на детска смъртност в света.

В Австралия кърменето на обществени места е позволено със закон от 1984 година. Въпреки това през 2003 година депутатът Кирсти Маршал бе изгонена от парламента заради това, че кърми бебето си на 11 дни, тъй като то не е член на камарата. В резултат бе създадена специлна стая за кърмещи майки в Парламента.

Нова Зеландия насърчава кърменето на обществени места. Дори не толерира храненето с изкуствено мляко и майките се чувстват неудобно ако не кърмят на обществени места, а надигат бутилката.

През 2009 година в Канада магазинер се бе опитал да спре майка да накърми бебето си, подкрепен от управителя на магазина. По-късно жената получи публично извинение и уверение, че клиентите на този магазин ще имат правото да кърмят бебетата си там. Канада подкрепя кърменето на обществени места.

В Исландия и Норвегия кърменето на обществени места се смята за неоспоримо право на майката. В Индия се регулира различно в отделните региони. В Малайзия дискреното кърмене е прието, а Непал дори обявява майките, които не кърмят за bokshi”– вещици. В индуизма, който е най-разпространената религия в Непал, млякото на майката се смята за свещено. Там наричат едрите, мускулести мъже „amako dudh piyeko/khayeko“ – „мъж, който е пил от свещеното мляко на майка си“ .

Европа все още е със смесени чувства към кърменето на обществени места. Франция подкрепя с две ръце това право, докато в Германия то е спорно. Има параграф в немското законодателство, който заставя майките да се грижат и отглеждат децата си по начин, който си изберат. Същевременно обаче всяка майка трябва да съблюдава и да не нарушава „принципите на общността”. Сесия на Бундестага дори бе прекъсната заради кърмачка, след като членовете на Християнския демократичен съюз се оплакаха, че са смутени от гледката. Въпреки че кърменето не е забранено, майките в Германия се притесняват да го правят на обществени места.

За разлика от Холандия, където кърменето е препоръчително и дори платено. Има закон, според който работодателят е длъжен да осигури място за майката да кърми докато е на работа и да плаща времето, което тя прекарва в кърмене. И това 9 месеца след раждането.

В Англия кърменето се пази със закон от 1975 година. Въпреки това последният протест на кърмачките бе на 6 декември миналата година. Десетки майки обсаха хотел „Кларидж” в Лондон, защото младата майка Луиз Бърнс бе помолена преди да се покрие докато кърми, за да не притеснява околните. Управата на хотел „Кларидж” подчерта, че подкрепя кърменето, но иска жените да бъдат по-дискретни спрямо останалите гости, когато кърмят бебетата си.Случаят нашумя и когато беше коментиран от Найджъл Фараж, лидерът на Партията за независимост на Обединеното кралство. Той препоръча на кърмещите майки да го правят в ъгъла, обърнали гръб на околните. Според английските закони обаче, бизнесът няма право да дискриминира майка, която кърми детето си независимо от възрастта му на публично място. Последното проучване доказва, че всеки 5 от 6 запитани смята, че кърменето на обществени места не е проблем, ако се прави дискретно. Въпреки това всяка втора майка е притеснена, как обществото ще приеме това.

За да премахнат тези притеснения в Шотландия парламентът прие закон през 2005 година, според който всеки, попречил на майка да кърми детето си трябва да плати глоба от 2500 паунда.

В Шанхай, Китай кърменето все още се смята за смущаващо. В Тайван закон от 2010 година защитава правата на кърмачките. Въведоха се задължителните стаи за кърмене след като майка бе изгонена от Националния музей на 8 юли 2012 година. Жената получи обществена подкрепа, а служителите бяха глобени с по 200 долара.

В Южна Америка кърменето е нормална гледка в паркове и автобуси и разбира се в моловете. Много по-невъзможно е да се види жена да храни с бутилка бебето си, отколкото с гърда. На майките просто не се гледа като на сексуален обект.

belfie

Да не забравяме и че социалната мрежа Фейсбук бе под обстрел заради публикацията на снимки на кърмачки, но в крайна сметка сега там е мястото, където се организират всички тези движения в подкрепа на естественото хранене на пеленачетата.

Остава въпросът кому е нужна цялата тази разправия ? Ситуацията в България започва да прилича на домакински спор за поредната серия на латиноамериканска сага. Правилно ли е да кърмиш бебе насред всички паразитни шумове и негативни емоции, защото е естествено и легално или е по-добре да го нахраниш на спокойствие? Правото родителите да решават как да хранят децата си, докато все още могат да контролират това, е неоспоримо. Спорът е за мястото, където се извършва този акт на интимност, а не за начинът, по който се прави.

Дискриминирани в този случай са пеленачетата, с чието мнение никой не се съобразява, тъй като все още не могат да щракат брелфита – най-новата мода в социалните мрежи, която представлява селфи на кърмеща майка.

 
 
Коментарите са изключени за Протестът на кърмачките – обратно към корените или обратно в мола