shareit

Превръщаме се в КНДР, ако напуснем ЕС, предупреждава Гордън Браун

| от |

Великобритания ще се превърне в Северна Корея на Европа, ако страната напусне Европейския съюз, тъй като ще остане без приятели и влияние. Това предупреди бившият премиер на Обединеното кралство Гордън Браун, предаде Ройтерс.

Браун уточни, че Великобритания е на път да задмине Германия като най-влиятелна икономика в Европа през следващото десетилетие, но това ще бъде спряно, ако напусне ЕС.

Според него позицията на премиера Дейвид Камерън по този въпрос вече е отслабила международната роля на страната.

Трябва да кажем истината за 3 милиона работни места, 25 хиляди компании и 200 милиарда лири годишен износ и 450 милиарда лири инвестиции в страната, свързани с Европа, пише той в статия за вестник „Гардиън“.

„И ние трябва да говорим за опцията Хонконг – „напускане на Европа, за да се присъединим към света“ – която е наистина опцията Северна Корея, изоставени с няколко приятели, без влияние, нова малка търговия и по-малко инвестиции“, предупреди той.

Камерън обеща да се проведе референдум за членството на Великобритания в ЕС до края на 2017 година, ако Консервативната партия спечели парламентарните избори на 7 май.

Лейбъристката партия на Браун, която е до консерваторите според последните социологически проучвания, обяви, че няма да предлага провеждане на такъв референдум, ако няма значително изместване на властта от Лондон към Брюксел.

Проучване от миналия месец показа, че 45% от британците искат да останат в ЕС, а 35% са за излизане. Най-високият процент за оставане в съюза за последните 4 години. / NewsBG

 
 
Коментарите са изключени за Превръщаме се в КНДР, ако напуснем ЕС, предупреждава Гордън Браун