Постигнаха споразумение по иранската ядрена програма

| от |

Дни след обявения за краен срок 31 март, споразумението по ядрената програма най-сетне бе постигнато между представителите на Иран и Шесторката, предадоха световните информационни агенции.

Участниците приветстваха първо в кратки съобщения в „Туитър“ постигнатото в четвъртък.

„Голям ден!“, написа американският държавен секретар Джон Кери и изрази огромна благодарност на преговорния си екип.

„Добри новини“, сподели върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини.

Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф също обяви за постигнатия пробив след инфарктни последни дни на преговори, в които страните обявяваха, че напредък има, но все още остават различия по ключови въпроси.

По думите му, всички санкции наложени на страната, ще бъдат отменени.

Президентът Хасан Рохани обяви също в социалната мрежа, че „е намерено решение по ключовите параметри. “

Могерини и и Зариф дадоха съвместна пресконференция, по време на която разкриха подробности и официално обявиха за отмяната на санкциите.

По думите на Могерини, резултатите дотук дават надежда за постигане на окончателното споразумение до крайния срок 30 юни, която ще изисква и одобрението на Съвета за сигурност на ООН. Работи се по текста на споразумението. Предвижда се сътрудничество в областта на ядрената безопасност.

Според договорката, ядреният обект „Фордо“ ще има право на ограничен капацитет за обогатяване на уран. Агенцията за мониторинг ще има достъп до технологиите в Иран.

Зариф повтори същите думи, но на фарси.

Американският президент Барак Обама също направи изявление по темата, в което очерта основните параметри на договорката и заяви, че те са така поставени, че ако Иран излъже международната общност, това няма как да остане скрито, защото мониторингът предполага тази държава да бъде най-наблюдавана в целия свят.

По думите му, не Иран и неговата администрация са се договорили, а Иран и Шесторката. Обама също благодари на отделните страни в Шесторката и на Джон Кери.

Той обърна внимание и на ролята на Конгреса за санкциите, които с днешното споразумение ще отпаднат. Сега Конгресът трябва да има по-конструктивна роля, защото ако бъде провалена сделката, светът ще вини САЩ. Разглежданите проблеми за по-големи от политиката, те са проблеми на войната и мира, подчерта той.

Припомняме, че той бе срещу налагането на допълнителни санкции на Иран от Конгреса и блокира законопроекта, тъй като той би попречил на мирните преговори.

Конгресмени републиканци по-късно заявиха, че това е отклонение от поставената програма на президента.

По думите на Обама, работата не е приключила и мирът не е гарантиран, но това е историческа възможност да се спре разпространението на ядрените оръжия по света.

Той припомни, че Израел е основен противник на постигането на споразумението, но според него това е най-добрата възможност и за Тел Авив.

Както се очакваше, Израел критикува мирното споразумение. Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че това е заплаха за страната му. В изявление, разпространено от пресслужбата му се повтаря познатата теза, че така се улеснява сдобиването на Техеран с ядрено оръжие, което ще бъде използвано за терор в региона, припонят се и агресивни изявления на ирански власти срещу Израел.

Според „Франс прес”, позовавайки се на местни ирански медии, Иран ще сведе центрофугите си за обогатяване на уран до 6 хиляди от 19 хиляди. Източник пък заяви пред Ройтерс, че Иран и „Шесторката” са постигнали съгласие 2/3 от настоящия капацитет на Иран да обогатява уран да бъде замразен и да бъде под мониторинг в продължение на 10 години.

Ключовите акценти от рамковото споразумение между Иран и „Шесторката“

Съгласуваните елементи ще бъдат основа за сключването на дългосрочно споразумение до 30 юни. В периода до тази дата преговарящите страни ще продължат разговорите по прилагането на детайлите.

Работната рамка включва няколко основни акцента:

Първият е свързан с обогатяването на уран.

Иран е съгласен да съкрати приблизително с 2/3 инсталациите за обогатяване на уран. Към днешна дата страната има 19 хиляди центрофуги и според постигнатата договорка ще ги намали до 6 104 центрофуги. Само 5 060 от тях ще обогатяват уран за период от 10 години. Всички 6 104 центрофуги ще бъдат първа генерация IR-1s.

Иран е съгласен да не обогатява уран над 3,67% за най-малко 15 години (до момента обогатяваше над 20%, което e голяма крачка към създаването на атомно оръжие -б.р.). Ислямската република се съгласи да намали запасите с нискообогатен уран от 10 000 килограма до 300 килограма 3,67% нискообогатен уран за 15 години.

Всички центрофуги и обекти за обогатяване на уран ще бъдат под наблюдението на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Иран е съгласен да не изгражда нови съоръжения за целите да обогатява уран за период от 15 години.

Към момента Иран може да се сдобие с достатъчно материал за едно оръжие за масово поразяване за период от 2 до 3 месеца. Този срок ще бъде удължен най-малко за една година, за период най-малко от 10 години според тази работна рамка.

Важна точка от рамковото споразумение е свързана с ядрения обект „Фордо“. Той повече няма да бъде използван като място за обогатяване на уран. Иран е съгласен да не обогатява уран в обекта за период най-малко 15 години. Ислямската република е съгласна обектът да се използва само за мирни цели – ядрен, физически, изследователски център. Също така Техеран няма да извършва дейности, които да се свързват с обогатяване на уран в обекта за 15 години. Почти 2/3 от центрофугите и съоръженията в обекта ще бъдат премахнати. Останалите центрофуги няма да обогатяват уран. Цялата инфраструктура и центрофугите ще бъдат под наблюдението на МААЕ.

Иран ще обогатява уран само в съоръжението в „Натанз“, където ще останат само 5 060 центрофуги за 10 години. Страната ще премахне модерните центрофуги и ще използва само модели IR-1. Иран ще премахне 1000 центрофуги IR-2M от „Натанз“ и ще ги постави под мониторинг от страна на МААЕ за период от 10 години. Техеран няма да използва модели центрофуги IR-2, IR-4, IR-5, IR-6 или IR-8 за обогатяване на уран за срок от най-малко 10 години.

Вторият акцент е инспекции и прозрачност.

МААЕ ще има редовен достъп до всички ядрени обекти на Иран, включително до „Натанз“ и „Фордо“. Нови механизми за инспекция и прозрачност ще следят отблизо материалите или компонентите с цел предотвратяване мирната ядрена програма на Иран да се превърне в секретна. Инспекторите ще имат достъп до урановите мини за период от 25 години. Центрофугите и складовете за съхранение ще бъдат под наблюдение за 20 години. Всички премахнати от „Фордо“ и „Натанз“ центрофуги ще бъдат под постоянно наблюдение от МААЕ.
Иран е съгласен да приеме мерки, за да отговори на притесненията на МААЕ по отношение военното измерение на ядрената програма.

Третият аспект от рамковото споразумение се отнася до реакторите.

Иран е съгласен реакторът за тежка вода в Арак да не произвежда плутоний и да бъде преправен с цел мирни ядрени изследвания и производство на радиоизотопи. Сърцевината на реактора ще бъде унищожена или ще бъде изнесена от страната. Иран ще изнесе цялото гориво от реактора извън страната. Ще продаде останалата част от тежката вода на международния пазар за период от 15 години. Няма да може да изгражда допълнителни реактори за тежка вода за 15 години.

Ключов момент в документа е свързан със санкциите.

Ако Иран спазва поетите ангажименти, санкциите ще бъдат премахнати. САЩ и ЕС ще отменят наложените санкции, след като МААЕ установи, че Иран е предприел всички стъпки. Ако Техеран не изпълнява ангажиментите, тези санкции ще бъдат върнати. Американските санкции ще бъдат премахнати поетапно. Всички резолюции на Съвета за сигурност на ООН за иранския ядрен въпрос ще бъдат отменени едновременно, ако Иран спази ключовите точки (обогатяване, „Фордо“, Арак, военното измерение, прозрачност).

Американските санкции срещу Иран заради тероризъм, нарушаване на човешките права и балистичните ракети ще останат в сила.

Последният аспект се отнася до периодите за изпълнение на съгласуваните елементи.

За 10 години Иран ще ограничи капацитета за обогатяване, изследване и развитие. През следващите 15 години Иран ще ограничи включването на нови елементи към програмата си. Страната няма да изгражда нови съоръжения за обогатяване на уран или реактори за тежка вода и ще ограничи запасите от уран, и ще приеме процедури за прозрачност. Мерките за прозрачност и инспекция ще продължат да действат повече от 15 години. Цялостната инспекция ще продължи 25 години.

 
 
Коментарите са изключени за Постигнаха споразумение по иранската ядрена програма

Повече информация Виж всички