Пентагона: Кризата в Украйна няма решение с американски военни

| от |

САЩ няма да доставят тежки въоръжения и оръжейни системи за Украйна, а само несмъртоносно военно оборудване.

Това заяви пред журналисти говорителят на Пентагона адмирал Джон Кърби. Той добави, че „продължават дискусиите за други видове помощ за Украйна“, а в Министерството на отбраната се разглеждат различните молби на Киев. Но „в Пентагона смята, че този въпрос (кризата в Украйна) не може да бъде решен с помощта на американски военни“, заяви Кърби. По думите му кризата в Украйна като цяло не може да бъде решена по военен път. Според САЩ пътят към мира в региона минава през реализирането на Минските споразумения.

САЩ отложиха решението за дадат на Украйна тежки въоръжения, тъй като искат да се уверят, че Минските споразумения ще доведат до спиране на насилието, заяви американският представител в НАТО Дъглас Лут при посещението си в Лондон.

Лют е генерал от запаса и е бил част от екипа на предишния американски президент Джордж Буш-младши, а сега е в екипа и на Обама.

Според САЩ големият брой руски войници и бронирана техника са се върнали обратно в Русия и това, което е останало в Украйна, са отделни екипи, наброяващи „няколкостотин души“, включващи специални части, специалисти по комуникации и електроника, разузнавачи и паралелна командна структура на сепаратистките сили, която отговаря директно пред Москва. Според Лут модерните системи, използвани на фронтовата линия, са ръководени от руски части. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Пентагона: Кризата в Украйна няма решение с американски военни