Парите на Путин няма да спасят Гърция

| от |

„Кремъл има желание да помогне на затъналата във финансови проблеми Гърция. Властите приветстваха възможността за свежи пари, но може ли Москва да изиграе тази роля в гръцката трагедия?“, пише британския вестник „Телеграф“.

Поводът за статията е намерението на Путин да направи авансово плащане в размер на 5,4 млрд. евро за планирания газопровод. Според коментара на изданието потенциалният аванс от малко над 5 млрд. евро ще облекчи натиска върху лявото правителство в Атина, което чака помощ от програмата за подпомагане.

В условията на остър недостиг на свежи финанси, правителството на Гърция обмисля да посегне на пенсионните фондове и други правителствени структури. Всеки месец СИРИЗА получава сметка в размер на 1,7 милиарда евро за социални плащания. Ако руските пари влязат в хазната на Атина в началото на следващата седмица, това ще помогне на Гърция да остане на повърхността до средата на юни, пише вестникът.

Помощта на Кремъл ще стигне за плащане на една месечна сметка и изплащането на 3,8-те милиарда евро, обещани на МВФ. Но без повече финансиране, Гърция ще остане на червено в края на юни, когато ще са й необходими 2 милиарда евро за плащания към гръцкия народ и МВФ. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Парите на Путин няма да спасят Гърция