Основател на ПСР в Турция сравни Ердоган с Перон, Чавес и Хитлер

| от |

Перон, Чавес и Хитлер дойдоха на власт по същия път, както и Партията на справедливостта и развитието в Турция.

Твърдението е на един от учредителите и дългогодишен зам.-председател на управляващата в Турция ПСР Денгир Мир Мехмет Фърат, цитиран от в. „Заман“. Той е категоричен, че партията на мнозинството в турския парламент с механизмите на авторитаризма поставя съдебната власт под контрола на олигархията и крайната точка на този път е диктатурата.

„Пътищата на Перон, Чавес и Хитлер, и този на ПСР са идентични, политическата история показва това, същото може да се види и при Саддам Хюсеин, при режима на БААС. Но това означава, че демокрацията в Турция е невъзможна“, подчертава Фърат. Според него вече са налице признаците на задушаването.

„Партията загърби идеалите, с които се яви на политическата сцена и сега картината е безпътица, забрани и бедност. Разочарован съм тежко. Покойният Тургут Йозал установи либералната икономика в Турция, но тъй като не намери политическа подкрепа, икономиката се превърна в див капитализъм. ПСР дойде с идеите на либералната демокрация и правата и свободите, после дълги години прави важни стъпки към Евросъюза. Тя получи невиждана от другите партии подкрепа на избирателите, но не оправда очакванията им“, коментира политикът пред новинарската агенция „Джихан“, цитирана във в. „Заман“.

Ако ПСР беше изпълнила обещанията си пред хората, сега статуите на Реджеп Ердоган щяха да красят площадите, а името на партията щеше да се запише със златни букви в политическата история на света, казва още Фърат. Той подчертава, че с последните промени в законодателството за борба с тероризма Турция върви към несправедливост и насилие така, както след 1990 г. десетки хиляди хора бяха хвърлени в затворите. Ако това е новата Турция, аз си искам времето отпреди 2010 г., новата Турция трябваше да осигури европейски права и свободи на хората, но това не се случи през последните 12 години, подчертава Фърат.

Той припомня, че под натиска на Ердоган още преди президентските избори бе променена Конституцията. „С единия си крак той е на премиерския стол, а с другия – на президентския. Това не е нормално. В същото време има признаци на криза в държавата“, категоричен е дългогодишният зам.-председател на управляваща партия в Турция. В текста във в. „Заман“ е уточнено, че непосредствено преди президентските избори Фърат се е отказал от членството си в нея. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Основател на ПСР в Турция сравни Ердоган с Перон, Чавес и Хитлер