Осъдиха химици за производство на наркотици

| от chronicle.bg |

След протест на Районната прокуратура в Разград, поддържан от Окръжната прокуратура, Разградският съд потвърди осъдителната присъда на братя химици за приготовление за производство на дизайнерска дрога и държане на наркотици, съобщиха от държавното обвинение във Варна. Братята са признати за виновни за приготовление към производство на наркотични вещества с цел разпространение и държане на високорисково наркотично вещество.

Първоинстанционният съд им е наложил за първото престъпление наказания по 3 год. лишаване от свобода, отложени с тригодишен изпитателен срок, а за второто ги е освободил от наказателна отговорност, като им е наложил административно наказание глоба.

Районната прокуратура е протестирала, недоволна от присъдата в санкционната й част, като е поискала да бъде увеличен срокът на отлагане на изтърпяване на наказанието на максималния от 5 години, а за второто престъпление – да не бъдат освобождавани от наказателна отговорност, а да им се наложи наказание по смисъла на Наказателния кодекс.
Осъдените са химици по образование. Единият бил преподавател и асистент по химични технологии и биотехнологии в Русенския университет „Ангел Кънчев“ – филиал Разград, а другият работел като учител по химия в професионална гимназия в Разград.

В началото на 2013 год. подсъдимите решили да произвеждат наркотични вещества, тъй наречената дизайнерска дрога. За целта оборудвали лаборатория и си набавили химически вещества, необходими за производството на наркотици. Успели дори да произведат амфетамин и междинен продукт. След като го изпробвали, действително се оказало, че произведеното вещество има седативен ефект, твърди държавното обвинение. Прокуратураа разказва и, че едновременно с това те започнали да търсят дилъри на нелегалния пазар на наркотици, които да разпространяват в бъдеще произведената от тях дизайнерска дрога. Дейността им станала известна на полицията и прокуратурата и на 30 юли 2013 год. разследващите пристъпили към претърсване и изземане на апаратура от обзаведената нарколаборатория, действаща в жилището на единият брат в Разград, както и на писмени материали, съдържащи схеми за синтез на наркотични вещества от амфетаминов тип, намерени в жилищата на двамата братя.

 
 
Коментарите са изключени за Осъдиха химици за производство на наркотици