shareit

Официално: Билетът за градски транспорт в София поскъпва

| от chronicle.bg |

От 1 юни билетът за еднократно пътуване в градския транспорт на София ще струва 1.60 лева. Това реши Столичният общински съвет след двуседмично обсъждане, като ключови за прокарването на повишението се оказаха гласовете на СДС и Движение „България на гражданите“. ГЕРБ имаше нужда от само един глас в местния парламент, за да прокарат увеличението.

Мярката бе защитена от кмета Йорданка Фандъкова и официално поискана от Центъра на градска мобилност. Аргументът бе, че така ще се стимулират пътниците с абонаменти карти. Според управляващите само 15 на сто от хората използват билети за еднократно пътуване.

Столичани протестираха срещу поскъпването, тъй като се усъмниха, че ще доведе до подобряване на услугата. Решението бе подкрепено от ГЕРБ, СДС и Прошко Прошков от Движение „България на гражданите“ след двучасови ожесточени дебати в СОС.

Председателят на градското СДС Борислав Бориславов обяви, че ще подкрепи увеличението, тъй като „един реформатор не може да подкрепи статуквото“.

БСП критикува градската управа, че извършва скрита актуализация на бюджета, без да дава финансова обосновка. От Коалиция „Сердика“ коментираха, че поскъпването ще увеличи гратисчиите.

На свой ред градоначалникът Йорданка Фандъкова посочи, че увеличението ще засегне много малка част от пътниците, тъй като столичани масово пътуват с абонаментни карти, чиято цена не се променя.

 
 
Коментарите са изключени за Официално: Билетът за градски транспорт в София поскъпва