shareit

Ново лечение за джетлаг

| от chronicle.bg |

Преди да ни обвините в поамериканчване, нека обясним какво означава все по-нахлулият в живота ни американски термин „джетлаг“. Той обозначава синдрома, обединяващ всички неприятни симптоми, които изпитваме по време на и след дълго пътуване със самолет. Не само умора и дискомфорт от часовата разлика, но и главоболие, световъртеж, сърцебиене, стомашни неразположения, раздразнителност др. Всеки, който е преживявал трансатлантически полет знае за какво става въпрос.

Но ето че учени от университета Станфорд казаха че може би съществува начин да предотвратим всичко това без да пием лекарства и без да нарушаваме режима си за сън. Екипът учени, начело с невробиолога Джейми Зайцер, работят върху техника, която излага хора на кратки светлинни светкавици докато спят, за да им помогне да се адаптират по-бързо към смяната на часовата разлика.

Светлинната терапия включва седене пред ярки светлини в продължение на часове през деня, което позволява на тялото ни да настрои биологичния ни часовник по време на новата часова зона малко по малко преди самата смяна. Най-новото проучване на Зайцер, публикувано вчера в Journal of clinical investigation, може да направи лечението на мъчителното състояние по-лесно, използвайки светлина по време сън преди самото пътуване.

Изследователите вярват че мигащата ярка светлина помага на циркадния ритъм да се пренастрои, което регулира цялостния ритъм на човешкото тяло и установява нормални фази на съня.

Циркадната система се синхронизира с външния свят посредством излагането на светлина: то контролира часовете за сън, хормоналния баланс и настроението„, пише Зайцер. Джетлаг състоянието възниква когато циркадният ритъм няма синхрон с реалния цикъл на сън-бодърстване.

За да се адаптират към нова часова зона, повечето хора опитват да се излагат на колкото може повече светлина, според климата на дестинацията им разбира се, или събуждайки се рано преди пътуването или оставайки будни до късно след като пристигнат„, коментира ученият. „Или пък не правят нищо и страдат от изтощение и умора. В крайна сметка организмът се приспособява много бавно и хората страдат повече време„.

Посредством светлинната терапия човешкият мозък може да бъде „изигран“ да се адаптира по-бързо според това колко дълго човекът е бил изложен на светлина преди пътуването. Лечението „експлоатира биологията“, за да ускори адаптацията на мозъка.

За да установят кой е най-добрият метод за надлъгване със сънните цикли на човека, учените са изследвали 39 участници на възраст между 19 и 36 г. Подложили са ги на рутинен цикъл сън-бодърстване, лягане и събуждане по едно и също време всеки ден в продължение на две седмици. Част от тях са били отделени в контрола група, която е спяла в лаборатория, където участниците са били изложени на продължителна светлина за час и още една група, чийто участници са били изложени на серия от светлинни светкавици на всеки кръгъл час.

Резултатите показали че облъчването на хората с кратки светлинни светкавици, подобни на светкавицата от фотоапарат, на всеки 10 минути, довела до два часа промяна в циркадния ритъм, сравнено с 36 минути за тези, които били изложени на постоянна светлина. Участниците можели да спят по време на светкавиците без да се събуждат и без да нарушават съня си.

Получаваме по-висока ефективност от облъчването на хора с кратки светлинни светкавици. Излагането на продължителна светлина не работи толкова добре и това е важно откритие в борбата с джетлаг„, заключава професор Зайцер.

 
 
Коментарите са изключени за Ново лечение за джетлаг