Новият български филм „Омбре“ тръгва от днес по кината

| от |

Новият български филм „Омбре“, определян като „балкански уестърн“, тръгва по кината от днес. В главните роли участват Валери Йорданов, Стефка Янорова, Любомир Бъчваров и Иван Ранков. Филмът получи „Златна роза“ на филмовия фестивал във Варна през октомври за постижения в актьорските изпълнения.

Създателите му го наричат „балкански трагикомичен ийстърн“ и го определят като история за приятелството, любовта и толерантността и невъзможността да се постигнат по едно и също време и на едно място, особено тук – на Балканите, предава БНР.

Продукцията е дебют в пълнометражното игрално кино за режисьора Захари Паунов, който загуби живота си в автомобилна катастрофа през октомври. Филмът е създаден по едноименния роман на Емил Тонев, който е и главен сценарист. Сюжетът на „Омбре“ не ни отдалечава от познатата българска действителност и начините да се правят пари по „сивия“ начин.

Валери Йорданов влиза в ролята на 30-годишния Ангел, който иска да емигрира, но по стечение на обстоятелствата заживява на границата. Ролята е трябвало да играе покойният Петър Попйорданов.

Задачата на Ангел е да пренесе наркотици от границата до Западна Европа. След поредица от противоречия и нови усложнения по сделката, Ангел буквално хваща гората вместо Париж и попада сред имигрантска балканска общност. Там се появява и „Омбре“, на когото е кръстен филмът – вманиачен младеж по старите уестърни. Авторите на продукцията подчертават, че той е персонажът, който обединява останалите герои, но действието не се върти около личността му.

Филмът може да се гледа в салоните на Cine Grand, Cinema City, Дома на киното, както и кино „Одеон“.

Не търсете в „Омбре“ класическа прилика със западните уестърни от 80-те години. Историята далеч не е и чисто имигрантска, а балканска. А всичко свързано с Балканите си има своята уникалност, драматичност и трагедия, която далеч не може да се определи със западните сюжети, казват създателите.

Информацията е на „Дневник“.

 
 
Коментарите са изключени за Новият български филм „Омбре“ тръгва от днес по кината

Повече информация Виж всички