Новата политическа пролет на Молдова

| от |

Хиляди молдовци излязоха на протест срещу „кражбата на столетието“, пише Дойче веле. Банков скандал, обща стачка, искания за оставки и призиви за съдебна реформа – все познати неща от българската история през последните 25 години.

Молдовците го наричат „кражбата на столетието”. По данни на Централната банка, преди парламентарните избори през ноември 2014 година три молдовски банки са раздали множество кредити на обща стойност 900 милиона евро. Според публикации в медиите, повечето от тези пари са били пренасочени към сметки в руски банки. Националната служба за борба срещу корупцията вече започна разследване. Помощ ѝ оказва една американска консултантска фирма, чийто доклад (известен под името „Докладът Крол”) засега е засекретен от молдовските власти. Председателят на молдовския парламент току-що разпространи съдържанието на доклада в интернет, а парламентът започва разглеждането на наличната информация. В това разглеждане ще се включат още журналисти и представители на гражданското общество. Трите молдовски банки вече са поставени под държавен контрол.

В неделя близо 40 000 души от цялата страна се стекоха в столицата Кишинев, за да настояват за мащабно разследване на „кражбата на столетието” и за връщане на изчезналите пари. Демонстрантите поискаха оставките на главния прокурор и на шефа на Националната служба за борба срещу корупцията. Протестите бяха организирани от новата гражданска платформа „Достойнство и истина”, в която участват изявени активисти на молдовското гражданско общество. Те обвиняват новото правителство на премиера Кирил Габурич в мащабна корупция и смятат, че той носи отговорност заради забавения процес на евроинтеграцията. В кабинета на Габурич влизат представители на Либерал-демократическата и на Демократическата партия, които обаче нямат собствено мнозинство и получават поддръжка от комунистите. Критиците на управляващата коалиция твърдят, че тя се отклонява от проевропейския курс и търси сближаване с Москва.

Според Игор Ботан, един от съоснователите на гражданската платформа, подкрепата сред населението за европейската ориентация на Молдова междувременно е спаднала от 73 на 37 процента. Причината, твърди той, е корупцията и лошата стопанска политика на новото правителство, което само е самообявило за „проевропейско“. Ботан се надява, че гражданската платформа ще бъде в състояние да възстанови доверието на молдовците в европейската идея.

Планове за обща стачка

Протестите в неделя ясно показват, че държавата е длъжна да разшири борбата срещу корупцията. Демонстрантите предупредиха, че ако правителството не се съобрази с исканията им, след две седмици може да обявят обща стачка. В рамките на тази стачка те планират да блокират и входовете на правителствената резиденция, на парламента и на Главната прокуратура. На кризисно заседание на парламента премиерът Габурич призова държавните органи да опазят обществения ред и да предотвратят всякакви акции – най-вече екстремистки – които биха могли да доведат до социално-политическа нестабилност. Габурич разговаря и с представители на демонстрантите, като ги увери, че неговото правителство иска да реши кризата във финансовия сектор и да стабилизира икономиката на страната.

Демонстрантите получават масивна подкрепа от молдовците извън страната. От съседна Румъния също идват окуражителни думи. Бившата румънска министърка на правосъдието Моника Маковей заяви в специално послание, че единственото решение на проблемите е да се подсили съдебната система и борбата срещу корупцията. Маковей смята, че това може да стане само под управлението на независим премиер, който ще прокара съдебната реформа, без да се съобразява с партийно-политически сметки.

 
 
Коментарите са изключени за Новата политическа пролет на Молдова