Ноември е Месец на българската драматургия в Народния театър

| от |

l_1238332373_IvanVazov-HDR-TpfНоември е Месец на българската драматургия в Народния театър „Иван Вазов“ в чест на Деня на народните будители – 1 ноември. Билетите за спектаклите по родни автори са с отстъпка, съобщават от академичната трупа.

Премиерното българско заглавие е „Злият принц“ – авторски спектакъл на Георги Тенев на Сцена на 4-ия етаж. Останалите представления по български пиеси там са „Лазарица“ от Йордан Радичков на Крикор Азарян, „Очите на другите“ от Иван Димитров на Марий Росен, „Кълбовидна мълния“ от Иван Радоев на Георги Радулов.

В родния афиш на голямата сцена са „Хъшове“ от Иван Вазов на Александър Морфов, „Сако от велур“ от Станислав Стратиев на Бойко Богданов, авторските спектакли на Камен Донев „Работно време“ и „Почивен ден“.

На камерната сцена българската драматургия е представена с „Духът на поета“ от Стефан Цанев и „Рицар на светия дух“ от Боян Папазов на Маргарита Младенова, „Терапевтът“ от Елена Алексиева на Крис Шарков, „Да се провреш под дъгата“ от Георги Марков на Асен Шопов, „Крадецът на праскови“ по Емилиян Станев на Бойко Илиев.

„Досието на една Ж.“ от Петър Маринков на Боил Банов може да се види на сцена „Сълза и смях“.

От Народния театър припомнят и решението на просветния министър Стоян Омарчевски да се отбелязва Денят на народните будители: „Министерството на народното просвещение определя деня 1 ноември, деня на св. Йоана Рилски, за празник на българските будители, за празник, да го наречем, на големите българи, чрез който празник да се обединяват всички усилия тоя ден да се превърне в култ на българския народен гений: отдавайки почит към паметта на народните будители, към ония, които като самоотвержени воини водеха българския народ в миналото към просвета, към свобода, към култура, да вдъхновим младежта чрез техните светли образи към народни и културни идеали.“

 
 
Коментарите са изключени за Ноември е Месец на българската драматургия в Народния театър