Невъзможните новогодишни обещания

| от chronicle.bg |

Всяка година милиони хора по света си обещават да спрат цигарите. Обещават си да свалят няколко килца, да спрат да се хранят в Макдоналдс, да се научат да казват „не“, да прочетат Библията до края или поне – „Одисей“ на Джеймс Джойс. Има обаче една поредица от невъзможни обещания, които този път трябва да спазите.

Спете повече

Хората казват, че от сън спомен няма. Без сън обаче има бръчки, преумора и 20 години отгоре над представата за себе си. С други думи – спете повече, лягайте си по едно и също време, ставайте по едно и също време и не си цъкайте на телефона под завивките.

Намалете алкохола

Това не значи да ставате стрейт едж, но ако спрете да празнувате малкия петък в сряда и четвъртък, а да лекувате махмурлука чак в неделя, черният ви дроб ще бъде много благодарен. Алкохолът е свързан с много проблеми като депресия, загуба на паметта, инсулт, проблеми с черния дроб, сърцето, сърдечен удар, дори някои видове рак. С други думи – намалете пиенето. Това ще има доста добър ефект и върху размера на портфейла ви.

Раздвижете се

Не е нужно да си вземете карта за фитнеса и напомпан тип да ви брои коремните преси. Все пак това да отделяте по 10 минути сутрин за кратка физзарядка не е голямата работа, но може да свърши голяма работа. Има всякакви видеа в YouTube, със сигурност ще намерите упражнения, които ви харесват, а в резултат на това наистина ще се чувствате чудесно през целия ден.

корем, мускули, фитнес, упражнения, тренировка, преса, плочки

Пийте повече вода

Адски важно за здравето. Пийте не само когато сте жадни.

Спрете напитките със захар

Сокчета, колички, спрайтчета… Ужасно много захар, която хич не усещате, че сте приели. Научете се да пиете една вода вместо това. По-евтино, по-здравословно.

Обръщайте внимание на приятелите си

Не, не ви казваме да изслушвате всички лични проблеми на онази приятелка, на която работата й…, пък гаджето й…, пък майка й…, а освен това й се е счупило нокътчето. Приятелството обаче е жизнено важно за благоденствието. Връзките с близките хора имат доказано значение за продължителността на живота – колкото повече време прекарвате с приятели, толкова повече време.

Цигарите са вредни, опасни за здравето…

…защо не ги оставих още навремето, както пеят Уикеда. Има смисъл всяка година да си обещаете, че ей това вече наистина е последната цигара. Истината е, че ако спортувате, намалите алкохола и спите повече, по естествен път ще си улесните отказа от вредния навик. Изпитано е. Спирайки цигарите, пестите и пари. Иначе тютюнът е сладко удоволствие, но химиотерапията не е.

Правете си списък за пазаруване

Така няма да харчите безразборно за неща, които да пълнят хладилника, преди да ги хвърлите мухлясали. Няма и да имате тонове чипс в шкафа, които да правят отслабването трудно.

Помагайте на другите

Каквото повикало, такова се обадило. С други думи – ако помагате на другите, светът ще ви се отплати със същото. Истината обаче е, че когато видиш колко кофти му е на някой друг, няма как да не почувстваш проблемите си с интернета и волумето на телевизора на съседката с една идея по-глупави. С времето може дори да започне да ви харесва да се възприемате като добър и отзивчив човек. Оказва се и че това да помагаме на другите носи усещане за удовлетворение, което намалява негативните ефекти от стреса.

Почивайте си

Дай да палим гумите и към Хавай, както се пее в друго парче на Уикеда. Всеки има нужда от почивка. Навийте си на пръста през новата година да прекарате поне няколко дъъълги уикенда извън града – Лещен има чудна кръчма с хубава ракия, в Мелник виното е веднъж, а в последно време е модерно да си прекараш почивните дни в Сърбия. С други думи – билетите на нискотарифните компании предлагат разходка до Швеция на цената на автобусен билет до Варна. Възползвайте се. Има позитивни ефекти върху здравето, намалява стреса.

млади, младежи, жена, пътуване

Направете нещо ново

Когато в края на годината седнете пред телевизора с чаша вино, котката ви е умряла, а гаджето ви е зарязало, ще бъде полезно да си спомняте за онзи 5-километров маратон, който пробягахте като истински атлет или да разгледате снимките от състезанието по танци през май. Добре е да започнете нещо ново – носи удоволствие, отвлича ви от всекидневния стрес и накрая остава удовлетворението, че няма възраст, на която човек да не е готов за промяна.

Научете нещо ново

Когато в края на годината седнете пред телевизора с чаша вино, котката ви е умряла, а гаджето ви е зарязало… Добре е да можете да изпсувате този живот на суахили. Ученето през целия живот има смисъл и за самочувствито, и за развитието на мозъка.

Носете си храна от вкъщи

Ако в училище сандвичът от мама, увит в салфетка, ви е карал да изглеждате смотани, то в офиса е различно. Храната от вкъщи може да ви спести пари и калории. Винаги е по-лесно с колегите да си поръчате по една пица, вместо да търсите нещо здравословно. Ако си приготвяте храната у дома обаче, ще знаете какво ядете. И че този косъм в боба си е ваш.

Научете се да казвате „Не“

Дойдохме си на думата. Искаш ли цигара? Не. Още една чаша вино? Не. Можеш ли да останеш след работа още 5 часа, понеже детето има сополи и трябва да си тръгна по-рано? Не. Пробвайте този номер. Резултатите ще ви изненадат – повече свободно време, по-малко стрес, по-здрава психика.

Пестете пари

Ако успеете да изпълните предишните новогодишни обещания, изведнъж ще се окажете с едни пет кинта за цигари повече в джоба, едни 5 от непоръчаната трета чаша вино и едни 7 лв от бисквитите, вафличките и сокчетата, които не влязоха в списъка за пазаруване. Така ще си спестите изпадането в заеми и дългове, ще се смеете доволно на рекламите за бързи кредити и ще се чувствате доста по-добре.

 
 
Коментарите са изключени за Невъзможните новогодишни обещания