NASA откри планета, подобна на Земята

| от Webcafe.bg |

NASA разбуни духовете, съобщавайки, че учените може би са открили планета като Земята. Тя е намерена от космическия телескоп Кеплер и е била забелязана в орбитата на друга звезда.

„Днес обявявяме откриването на екзопланета, която по наше мнение е много близък братовчед на Земята. Най-близкият, откриван досега. Това е Земя 2.0.“, обяви Джон Грансфелд, шеф на Дирекцията за научните мисии на NASA във Вашингтон.

Откритието е направено с космическия телескоп Кеплер – част от мисията на Американската космическа агенция за търсене на извънземни цивилизации, с телескопа Хъбъл и с помощта на други обсерватории по света.

За 2017 г. NASA е планирала нова мисия, която да продължи откритията на Кеплер. Тя ще се концентрира върху съседни на Земята звезди в търсене на планети, които потенциално биха могли да бъдат подходящи за живот.

Астрономи откриха общо 8 или 9 планети, подобни по размер до Земята в „обитаемите зони“ на звезди – регион, в който температурата е подходяща за течаща вода и следователно животът, какъвто го познаваме, би могъл да съществува.

Все пак, не е известно дали някоя от тези планети има подобна атмосфера като тази на Земята.

Мисията на телескопа Кеплер стартира през 2009 г. и е специално проектирана да се издирват планети около далечни звезди. Досега машината е открила повече от 3000 кандидат-планети.

Най-лесни за откриване са звездните системи, в които издути планети кръжат в тясна орбита около звезди.

Тези планети блокират излъчваната от звездата светлина. Във въпросните звездни системи обаче е по-малко вероятно да бъдат открити подобни на Земята планети, каквито търсят учените.

Преди седмица международен екип от астрономи оповести, че открил звездна система, подобна на Слънчевата. Това вдъхна надежди на учените, които търсят подобни на Земята скалисти екзопланети в обитаемата зона.

Като ползвали данни, събрани от 3,6-метров телескоп на Европейската южна обсерватория, астрономите открили местонахождението на подобна на Юпитер газова планета, която кръжи около звезда, сходна със Слънцето. Далечният газов гигант не само е сходен с Юпитер по масата, размерите и състава си, но и орбитира около своята звезда на разстояние, което е почти същото като това между Юпитер и Слънцето.

Звездата, около която орбитира „двойникът“ на Юпитер, е кръстена HIP 11915. Масата, възрастта и съставът й са сходни с тези на Слънцето.

Откриването на звездната система ще позволи да се идентифицират нови планети. Обичайният състав на HIP 11915 кара учените да смятат, че в звездната система вероятно са еволюирали подобни на Земята скалисти планети.

Webcafe.bg

 
 
Коментарите са изключени за NASA откри планета, подобна на Земята