Преди ден организация „Активни потребители“ обяви, че при тестове на лютеници на пазара в една от тях е открит наркотик. Оказва се обаче, че това не е вярно.
От Българска агенция по безопасност на храните съобщиха, че лютеницата, за която става дума – „Идеал продукт“, не използва оцветители като добавки в храните. Проверката на документацията е установила, че в лютеницата не се влагат неразрешени съставки, както и добавки в храните.
Веществото, което вся паника в новинарските емисии, се казва олеамид. То е естествено съдържащ се амид в храните с вложени растителни масла, характерни с богатото си съдържание на омега-9 мастни киселини – зехтин, слънчогледово олио и други растителни масла. Той е естествено възникващо съединение производно на олеиновата мастна киселина и може да е преходен продукт при загряване на слънчогледово олио или зехтин.
Това вероятно е причината да бъде установен при извършеното изследване на лютениците на пазара.
Научно е доказано, че в резултат на метаболитни процеси олеиновата мастна киселина се превръща в олеамид, както и обратния процес е възможен – олеамидът да се преобразува в олеинова киселина, в резултат на биологичните процеси в съответния хранителен продукт. Тези естествено съдържащи се органични съединения в лютеницата не са потенциално опасни. Няма установени научни доказателства за тяхната опасност за човешкото здраве.
Наркотичните вещества са класифицирани и строго контролирани от компетентните органи, съгласно Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите. Олеамидът не фигурира като наркотично вещество.
Най-вероятната причина за подвеждащото твърдение за наркотично въздействие, е продиктувана от факта, че наподобява на други вещества, които са структурно опасни. Категорично олеамидът не влияе на нервната система. Той е разпространен около нас и се открива и в храни, в които се използва растителна мазнина.