Направи си сам къща

| от |

Занимание за пораснали деца. Може и да прилича на детска игра, но конструираните сгради са напълно реални. Нещо повече – те са енергийно ефективни, сглобяват се за няколко дни, а цените им са в пъти по ниски от сегашните. При “строежа” не се използват сложни конструкции, винтове, болтове…., а части, създадени от 3d принтер.

Идеята се ражда във Великобритания преди три години. Алъстър Пейрвин решил да направи с къщите това, което “Уикипедия” направи с информацията. Тоест – да създаде виртуална платформа за споделяне на идеи за построяване на къщи с 3d принтер.

“Ние разработваме серия от технологии, за да улесним максимално изграждането на устойчиви къщи. Целта ни е всеки да може да си построи къща като използва интернет и дигитални технологии като 3d принтери”, обяснява Алъстър.

Строежът на принтираните къщи не е сложен. Пейрвин обяснява, че прилича на редене на пъзел в реални размери. Изграждането отнема няколко дни. Не са необходими специални умения. Според създателя на платформата нужни са само група приятели.

“Идеята е проектите да се споделят в интернет, така че всеки да може да си изтегли чертежите, да принтира необходимите части на 3d принтер”, казва той и добави: “Нашата платформа е напълно отворена, така че всичко което ние знаем, става достъпно за всички хора.”

Проектите отдавна са напуснали виртуалното пространство. Такива принтирани къщи има в бедните квартали на Рио. “Построени” са и в зони на бедствия. В Холандия вече има общество на “строители” на принтирани къщи. Но не липсват и критици на проекта. Някои са на мнение, че строежът на сгради не е детска игра и не всеки може да издигне сигурна постройка. Тук вече въпросът опира до личната преценка.

“Освен чертежите, които ще можете да свалите от сайта, вие ще имате възможност да видите и дизайнери, които да наемете по ваша преценка, както и инженери и въобще хора, които могат да ви помогнат да сертифицирате дома си. Важното е, че възможностите са във вашите ръце. Вие избирате какво можете да направите сам и колко да платите на някой друг за работата, която не е по силите ви”, казва още Алъстър Пейрвин.

Платформата е възможен отговор на нарастващата нужда от жилища за стремглаво растящото население на Земята. Очакванията са то да надхвърли 8 милиарда души до 2030 година./БНТ

 
 
Коментарите са изключени за Направи си сам къща