Надежда за обединение в Кипър?

| от |

Когато на 26 април умереният и пламенен защитник на обединението спечели президентските избори в Севернокипърската турска република, мнозина се зачудиха дали разделеният от десетилетия остров най-накрая не е поел по пътя на обединението, коментира The Economist.

Мустафа Акънджъ, който се кандидатира като независим кандидат, спечели категорична победа с 60,3% от гласовете и ще бъде президент през следващите пет години. Победеният му предшественик, Дервиш Ероглу, иска да запази независимия статут на Севера, който е признат единствено от Турция.

„На хората им е писнало от изолацията и зависимостта от Анкара“, казва коментаторът Башаран Дюзгюн и добавя: „Искат мир и да се радват на плодовете на членството в ЕС заедно с гърците“.

През цялата си предизборна кампания Акънжъ говори за отслабване на хватката на Турция. Непокорният тон на Акънджъ предизвика напрежение с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. „Той трябва да се чуе какво говори“, каза Ердоган след новината за победата на Акънджъ, който обаче не се предаде: „Не иска ли Турция да види своята рожба да расте, не иска ли да бъдем зрял народ?“

В края на краищата, разрешаването на кипърския въпрос зависи от правителството на кипърските гърци и Турция. Съдейки по риториката на Ердоган, те не са по-близо до споразумение, отколкото бяха преди. И все пак западните дипломати са съгласни, че въздигането на Акънджъ може да даде така необходимия тласък на мирните преговори. Смутена от хищническите ходове на Турция в Източното Средиземноморие, Америка упражнява натиск за намирането на решение. „Вярваме, че партиите могат да отбележат реален и устойчив напредък през тази година“, каза държавният секретар на САЩ Джон Кери на среща с турския си колега Мевлют Чавушоглу във Вашингтон миналата седмица. Изборните резултати показват, че това е каквото желаят и повечето кипърски турци. / Агенция Фокус

 
 
Коментарите са изключени за Надежда за обединение в Кипър?