Мусака с булгур

| от |

Комбинирането на булгур, зеленчуци и агнешко месо под класическа българска заливка за мусака няма начин да не доведе до безспорно вкусен резултат. Рецептата ни е предоставена от menumag.bg

Musaka s bulgur

Необходими продукти за 6 – 8 порции

2 с. л. олио, 2 връзки пресен лук, ситно нарязани, 1 резен целина, ситно нарязан, 2 моркова, ситно, нарязани, 400 г смляно агнешко месо, 1 ч. л. червен пипер, 50 мл червено вино,1 ч. ч. домати, ситно нарязани или от консерва, 1 ч. л. шарен пипер, смлян, ½ ч. л. кимион, смлян, 1 ч. л. чубрица, ½ ч. л. джоджен, 2 ч. ч. зеленчуков или месен бульон, 1 ч. ч. средно едър булгур, сол на вкус

за заливката: 3 яйца, 200 г кисело мляко, 100 г настърган кашкавал, по желание

Начин на приготвяне

1. Булгурът се измива в цедка под течаща вода. Отцежда се добре.

2. Олиото се загрява и в него се слагат лукът, целината и морковите. Разбъркват се на умерен огън 4-5 мин. Прибавят се червеният пипер и месото. Разбърква се на силен огън с тел за разбиване, за да стане на дребни парченца. Щом се изпари водата, се сипва виното. Разбърква се, докато се изпари отново. Добавят се доматите, пиперът, кимионът, чубрицата, джодженът, бульонът и булгурът.

3. Всичко се сипва в тавичка и се запича на 180° С, докато се изпари течността.

4. Разбиват се яйцата с млякото и се добавя кашкавалът. Залива се мусаката и се допича още 15 мин. или докато се зачерви.

 
 
Коментарите са изключени за Мусака с булгур