„Мудис“ понижи кредитния рейтинг на Гърция

| от |

Рейтинговата агенция „Мудис“ понижи оценката си за гръцките държавни облигации от Саа1 на Саа2. През май Гърция остава без средства, за да покрие задълженията си по заема и да изплати заплати и пенсии. Правителството подготвя списък с реформи, за да отблокира финансова помощ.

Пониженият кредитен рейтинг на Гърция е отражение на негативната перспектива за развитие на икономиката. Финансовите анализатори коментират, че в страната е фиксирана слаба икономическа активност, а ценните книжа с този рейтинг носят висок риск.

Правителството на Алексис Ципрас подготвя спешно законопроект, за да убеди кредиторите в желанието на властта да приложи част от необходимите икономически мерки. Финансовото министерство в Атина е готово да отстъпи по отношение на приватизацията на двете пристанища – Пирея и Солун, както и на част от летищата. Дори ще въведе данък върху телевизионните реклами. За справяне с укриването на приходи се обмисля и забрана за транзакции в брой по островите на стойност над 70 евро.

Атина не желае да отстъпи по отношение на орязване на пенсиите и увеличаване на ДДС по островите, които са с облекчен данъчен режим.

През май Атина реално остава без средства в хазната и невъзможност да си плати вноските по заема, ако кредиторите не приемат предложените от Гърция реформи. Това е последна възможност за Ципрас да получи нов транш финансиране, предупреждават депутати и анализатори.

 
 
Коментарите са изключени за „Мудис“ понижи кредитния рейтинг на Гърция

Повече информация Виж всички