Москва: Украйна не ни е враг, няма да воюваме с нея

| от |

Русия никога няма да воюва с Украйна каквото и да става в отношенията между двете страни, а по молба на Киев руски военни действат като посредници в Донбас.

Това заяви руският зам-военен министър Анатолий Антонов в интервю за в. „Комсомолская правда“.

„При никакви обстоятелства няма да воюваме с Украйна. Украйна не ни е враг! Дори теоретично не допускам това“, каза Анатолий Антонов. „Смятам, че и Киев е с всичкия си, за да не ни провокира. Плюс че разчитам Германия и Франция да окажат своето влияние, за да не бъде допуснато възобновяване на бойните действия в югоизточната част от страна на Киев. В това отношение Русия ще помага на Европа“, увери той.

В интервюто Анатолий Антонов за пореден път увери, че на украинска територия няма руски войски. По думите му в Украйна работи само група от 70 офицери от Генщаба на Русия, която от септември 2014 г. действа като посредник между украинските военни и самопровъзгласените републики в Донбас.

Офицерите са част от Съвместния център за контрол и координация по прекратяване на огъня и стабилизиране на линията на съприкосновение (фронтовата линия). Освен руски военнослужещи, в състава на центъра влизат представители на украинската армия, а също на непризнатите Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР). Антонов подчерта, че руските офицери работят по молба на украинската страна. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Москва: Украйна не ни е враг, няма да воюваме с нея