Марк Зукърбърг иска да излекува всички болести до края на века

| от chronicle.bg |

Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг и съпругата му Присила Чан обявиха на пресконференция в Сан Франциско в сряда нова фаза на филантропската си мисия и заявиха, че ще инвестират в наука, чрез която да преборят всички познати болести до края на този век.

На събитие, което се излъчваше на живо във Facebook, двойката анонсира грандиозната инвестиция от 3 млрд. долара за изследвания, свързани с лечението на ключови заболявания по света.

„Чрез инвестиране в науката днес, ние се надяваме да изградим бъдеще, в което всички на наши деца да имат по-дълъг и пълноценен живот“, каза Присила Чан.

Целта на семейство Зукърбърг е да създаде хъб от учени от световна класа, които да имат дългосрочно финансиране. Те искат да подпомогнат усилията на учените до края на века да направят мащабни изследвания, за да намерят лечение на най-масовите заболявания, като рака, например.

Филантропската инициативата на семйство Зукърбърг до момента е финансирала програма за обучение по програмиране в Африка и старт-ъп в Индия, който да учи чрез мобилно приложение деца на математика и наука.

Инициативата Chan Zuckerberg Science е на компанията The Chan Zuckerberg Initiative, която цели да „отключи човешкия потенциал и да се бори за равенство“.

„Това не означава, че никой никога няма да се разболява“, уточни след конференцията Зукърбърг и добави, че програмата цели да направи всички болести лечими – или поне по-лесни за контрол – до края на 21 век.

„Нашето общество харчи петдесет пъти повече за да лекува хората, които са болни, отколкото да намира лекарства. Можем да се справим по-добре от това“, заяви Зукърбърг.

 
 
Коментарите са изключени за Марк Зукърбърг иска да излекува всички болести до края на века