Майки или бг мами: по симптомите ще ги познаете

| от |

Думата „майка“ събира под шапката си какво ли не: най-чистата обич, най-внимателната грижа, миризмата на пудра и парфюм, татуирани в най-ранните детски спомени, скандалите в тийнейджърските години, и…в последно време образа на т.нар. „бг мама“. Под него отделно са се строили най-различни дразнещи поведенчески и речеви характеристики, които прилягат на „бг мамата“ и от жена, родила и отглеждаща дете, правят думата „майка“ нарицателно за нещо досадно и неприятно.

Кои са признаците, че една жена от „майка“ започва да се превръща в „бг мама“ и кои са тенденциите, които наблюдаваме при родилките, които ни подсказват, че тази майка ще е от онези, които затормозяват детето си, околните и цялото общество?

Вижте няколко симптома на израждането на майчинството от естествена роля на жената във фиксация.

1. Мама – фотограф

Ако сте разглеждали чужди семейни албуми, вероятно сте забелязали, че те удивително си приличат и най-вероятно приличат и на вашите. От черно-белите снимки на нашите баби, до днешните цифрови, милион-пикселови фотографии, снимките на хората имат почти еднакво съдържание. Сватба, млада жена на прага на родилния дом с вързоп в ръце, бебе, гушнало плюшен слон, голо бебе по време на баня, дете на поляна, първолак с липсващи предни зъби, изкуствено усмихнат петокласник, държащ табела, на която пише „Честит осми март, мамо“, абитуриент, следваща сватба, снимка с бабата и дядото, чийто снимки като бебета също се пазят в някоя кутия. И кръгът се завърта. Съвсем нормално е всяка майка да иска да запечата моментите на първото повръщане на бебето си, първата баня, първата крачка т.н. Понякога обаче процесът излиза извън контрол. Виждаме го ежедневно в социалните мрежи, където майки качват по 10 снимки на детето си в минута: малкият Марти погледнал леко вляво, малкият Марти погледнал абсолютно вляво, малкият Марти en face, малкият Марти гледащ вече почти надясно, малкият Марти погледнал изцяло надясно, малкият Марти в гръб. „Всеки ден, навсякъде има материал“. Та ако малкият Марти узурпира Facebook профила ви, имайте едно наум, че неговата мама-фотограф може да се превърне в „бг мама“.

2. „Нямам време да ти се обадя, той непрекъснато иска да го гуша

Никой не спори, че прясното майчинство е времеемко занимание. Бебето изисква почти непрекъснати грижи. И все пак…“нямам време да ти се обадя“ звучи абсурдно дори за някой със заетостта на Илон Мъск, например. По света има много заети хора, но при правилно разпределение на времето не е необходимо човек да се отказва от живота извън детската стая, освен ако не го иска…Ако не го иска, няма проблем. Но животът не чака никого с отворени обятия. Майките обичайно успяват да намерят време за неща извън работата с помпата за сополи. От което, впрочем, хлапетата извличат единствено ползи. Бг мамите посвещават всяка минута от деня и нощта си на сливането си с бебето.

3. „Бяхме малко болни миналата седмица, но вече почти не кашляме“

Тази тема е толкова дъвкана и плюта, че няма смисъл да й се отделя твърде много внимание. Нещата са ясни. Извращенията в езика са огледало на извращенията в психиката. Когато „аз“ стане „ние“, личността размива границите си в тази на Другия, и на бял свят се ражда зависимостта. Най-лесният начин една майка да направи своето дете зависимо, е да подхожда към него с идеята, че те двамата са едно цяло и той/тя не може без мама. Създавайки тази нагласа към зависимост в неукрепналата психологична структура на детето си, след време мамата се чуди защо нейното пораснало дете обича да пуши марихуана или пие по шест бири на ден. Ами ще пие. Накратко: майките отрано създават самостоятелни индивиди. Мамите приласкават отрочетата си към вечното слънце на тяхната пола и ги лишават от възможност за независимост и пълноценно съществуване.

4. „В какъв смисъл не искаш дете?“

Майките раждат деца и съумяват да запазят светогледа си на хора, които разбират и уважават чуждите решения и гледища. Бг мамите не съумяват. Тяхното виждане за света рязко хлопва кепенците и те ослепяват за всичко, което се различава от тяхното мнение и житейски път. Обичайно те изолират от своя кръг на общуване приятелките, които още нямат деца и, не дай Боже, такива, които не искат. Ако се случи да се сблъскат с индивид от женски пол над 30 години, който още не се е репродуцирал, те го наблюдават със смесица от съжаление, неразбиране и снизхождение. Ако имат възможността да му проговорят, те я оползотворяват като дават съвети. „Нали знаеш, че биологичният часовник тиктака? Тик-так, тик-так.“. „А какво ще стане ако в един момент решиш, че искаш деца, обаче се окаже, че не можеш?“, „Давам си сметка, че преди да се роди Маракуй, аз просто не съм живяла истински“. Тези изказвания са социалните девизи на бг мамите. Майките, от своя страна, остават хора, с които другите имат желание да комуникират. Те обичат и говорят за децата си, но не упрекват другите, че все още нямат такива.

5. Мама – доктор

При някои жени раждането е истинско чудо. Не защото детето им се появява на бял свят, а защото в мига на рязане на пъпната връв, те получават свише всички медицински знания, които обикновените медици учат по 7-10 години. Тези целунати от Бога жени са бг мами. От ден първи на съществуването на техния наследник, те знаят кое е най-добре за неговото здравословно състояние: от сцепеното дупе, през упоритата кашлица, до загадъчния обрив под мишницата. Ако някакъв непознат с медицинска диплома от „кой знае откъде му е дипломата“ понечи да изкаже мнение, различно от това на мамата и другите мами, той веднага бива заклеймен като „некадърен“, „алчен“, „изписващ само антибиотици продажен слуга на фармацевтичната мафия“ т.н. Майките, за сметка на това, са критични и мислещи, но уважават лекарското мнение и не смятат, че „знаят най-добре“.