Лозанов, Георги Лозанов: председател на СЕМ, шести мандат

| от |

Георги Лозанов ще бъде председател на Съвета за електронни медии за шести мандат. Това реши регулаторът на своето днешно заседание. Лозанов беше подкрепен единодушно от всички трима присъстващи. СЕМ има петима членове, всеки от които има право да издига номинация за председател. Двама от тях са от квотата на президента: Мария Стоянова (Росен Плевнелиев) и Анюта Асенова (Георги Първанов). Останалите трима са от тази на Народното събрание: Георги Лозанов, Анна Хаджиева и Иво Атанасов. От заседанието днес отсъстваше само Мария Стоянова.

Настоящият председател доц. Георги Лозанов влезе в СЕМ през 2010 г. като стана част от състава на съвета от квотата на Народното събрание, а кандидатурата му беше издигната от ГЕРБ. Лозанов е бил член на НСРТ (предшестващия СЕМ регулатор) от 1997 г. до 2001 г. и негов председател за една година. Първият му мандат като член на СЕМ е бил от 2001 до 2003 г. Доц. Лозанов е преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“.

В закона за радио и телевизия е записано, че членовете на СЕМ се избират или назначават за срок от шест години. Съставът на съвета се обновява през две години от квотата на Народното събрание и през три години от квотата на президента.

По закон СЕМ е независим специализиран орган, който регулира медийните услуги, регламентирани в закона за радиото и телевизията. Медийният регулатор трябва да се ръководи от интересите на обществото, като защитава свободата и плурализма на словото и информацията и независимостта на доставчиците на медийни услуги.

Медийните надзорници избират и назначават директорите на БНТ и БНР. Взимат решения за издаване, изменение, отнемане, прехвърляне и прекратяване на лицензия за радио- и телевизионна дейност за създаване на програми.

 
 
Коментарите са изключени за Лозанов, Георги Лозанов: председател на СЕМ, шести мандат