Личните лекари готвят протест срещу начина на финансиране на работата им

| от chronicle.bg |

Личните лекари ще протестират следващата седмица срещу абсурдния начин за финансиране на тяхната работа, който ощетява и пациентите, и медиците. Това съобщи заместник-председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Христо Димитров от Велико Търново.

НЗОК е планирала средства за профилактични прегледи за 37 процента от пълнолетните граждани, посочи доктор Димитров:

В същото време, продължаваме да сме задължени да извършим профилактични прегледи на всички български граждани. Който и да е мой пациент, ако дойде и не му направя такъв преглед, търпя санкция. В момента, в който го направя, Касата не го купува от мен, защото бюджетът не го позволява. В Бюджета за първична помощ за детско здравеопазване за тази година са предвидени 2 300 000 прегледа. За миналата година са били почти 867 000 прегледа. Смея да твърдя, за децата, които са в България, ние сме ги обхванали с профилактичните прегледи почти на сто процента. Тоест няма как да направим 3 пъти повече детски прегледи, но Касата е обявила, и то с министъра, че ще закупи 3 пъти повече прегледи. Ние нямаме деца! Това е начин да затворим едни пари, които да не бъдат усвоени в първичната помощ и да бъдат прелети, най-вероятно в лекарствата.

По думите на доктор Димитров, това са само малка част от проблемите, заради които ще протестират личните лекари. Той допълни, че в събота ще бъде решено на коя дата и под каква форма ще се проведе Националният протест и не изключи варианта общопрактикуващите лекари да спрат работа.

 
 
Коментарите са изключени за Личните лекари готвят протест срещу начина на финансиране на работата им

Повече информация Виж всички