Латвия се топи

| от |

След присъединяването на Латвия към ЕС близо 10 процента от латвийците са напуснали страната. А според актуална анкета, близо една трета от заминалите в чужбина не възнамеряват да се върнат, пише Дойче веле.

Населението на Латвия стремително се топи. Младите латвийци продължават да емигрират и да работят във Великобритания, Ирландия и други страни от ЕС. Според статистиките, през последните десет години са емигрирали около 250 000 души. А това представлява над 10 на сто от населението на Латвия. Емиграцията достигна своя апогей по време на икономическата криза през 2010 година. Тогава страната напуснаха около 40 000 души. В последно време темповете на миграция се забавят, но все още не могат да се върнат до нивото преди кризата. В опита си да се пребори с влошаващата се демографска ситуация латвийското правителство разработи план за реемиграция. Резултатите от наскоро проведена анкета обаче показват, че повечето латвийци в чужбина изобщо не бързат да се върнат в родината си.

Трудовият пазар в Латвия е нестабилен

Егия Дилкевич е една от потенциалните невъзвращенци. Тя напуска Латвия през 2011 година, малко преди синът й да тръгне на училище. „Аз имам само едно дете, а трудовият пазар в Латвия е много нестабилен. Всеки момент можеш да загубиш работа, а да си намериш нова е много трудно“, казва тя. Егия зарязва нископлатената работа в частния сектор и заминава във Великобритания. От година и половина работи като помощничка в кухнята на един ресторант. Тя иска синът й да завърши британски колеж. „С такава диплома той сам ще избира в коя страна да работи. И не могат да го уволнят от днес за утре, както в Латвия“ казва тя. Санта Борковска също не възнамерява да се връща в Латвия. Тя работи в кафене в центъра на Дъблин. Напуснала е родината си от финансови съображения. „Мъчно ми е за близките в Латвия, но не смятам скоро да се връщам там. В Латвия няма да получавам и половината от това, което ми плащат тук“, казва тя.

Една трета от емигрантите няма да се завърнат

В проучването на факултета по философия и социология към Латвийския университет са анкетирани над 14 000 латвийски емигранти. Повечето от тях са напуснали страната по икономически причини, а много от тях търсят в чужбина поле за професионално развитие. По същите причини много от латвийските емигранти не възнамеряват да се върнат обратно. 70 на сто от анкетираните смятат, че в Латвия няма социална сигурност и няма възможности за намиране на добре платена работа. Повече от половината участници в анкетата казват, че вече са се устроили в чужбина. Резултатите от изследването показват, че през близките пет години едва 16 процента от мигрантите възнамеряват да се завърнат в Латвия. А 40 на сто от анкетираните казват, че завръщането им ще зависи от подобряването на икономическите условия в страната. 30 процента са категорични, че няма да се завърнат никога обратно.

Резултатите от анкетата показват, че три четвърти от емигрантите биха се завърнали в Латвия, ако получававаха месечно нетно възнаграждение от 1 500 евро. Ще мине доста време, докато нивото на средните заплати в Латвия достигне европейското ниво, казва експертката от министерството на икономиката Агнеса Рожкалне. Тя дава пример с Ирландия, където средната заплата в момента е 1 462 евро, а месечната средна заплата в Латвия е 765 евро. През 2013 година латвийското правителство разработи план за реемиграция. Планът обаче не цели връщането на всички емигранти, а само предлага информация и указания на тези, които са решили да се върнат в Латвия, казва Рожкалне. Освен това планът предвижда мерки за информиране на емигрантите за трудоустрояването им в страната и оказване на помощ на техните деца в изучаването на латвийски език. Планът не предвижда финансова подкрепа за желаещите да се завърнат. Единственото изключение е отпускането на стипендия в размер на 1 000 евро за практиката на завършили чужди висши учебни заведения в латвийските държавни учреждения.

През 2015 година най-малко шестима випускници на чуждестранни университети ще практикуват в държавни учреждения в Латвия. А стипендията от 1 000 евро е добра мотивировка за завръщането им, отбелязва представителката на държавната канцелария Зане Озола. Най-добрите от тях ще бъдат назначени на постянни договори в държавните институции. В министерството на икономиката се надяват до 2020 година в Латвия да се завърнат около 70 000 души. Данните от проучването сочат, че най-склонни да се завърнат обратно в страната са младите латвийци, които са прекарали в чужбина по-малко от две години, заети в строителството и селското стопанство. Ежегодно в Латвия се завръщат няколко хиляди души, но това не е свързано с програмата на правителството за реемиграция. “ Тези хора се чувстват свързани със страната и искат да живеят близо до своите роднини. Някои се завръщат, за да се грижат за възрастните си родители“, казва Инес Шупуле, един от съавторите на проучването.

30-годишната Лига Кемере се е завърнала от Великобритания през 2014 година. В Латвия тя е работила като администратор в продължение на шест години. В разгара на икономическата криза е съкратена. Не успява да си намери нова работа в родината и заминава за Великобритания. „Заминах за Англия и започнах работа във фабрика. Получавах 1 115 евро на месец“, казва тя. Съпругът й работи като охранител и получавал 2 700 евро на месец. Той именно става инициатор на завръщането в Латвия. „Беше му много мъчно за роднините, казва Лига. Днес семейството живее в провинцията. Лига работи като учителка и получава 350 евро, а съпругът й е електротехник с месечна заплата от 450 евро. „Важното е, че синът ни расте в Латвия и говори латвийски“, заключава Лига.

 
 
Коментарите са изключени за Латвия се топи