Комунисти помагали на СС в Бухенвалд

| от |

Едни от най-верните помощници на СС в лагера Бухенвалд са били комунисти, сочат архивите. Когато преди точно 70 години освобождават лагера, американците се натъкват на наистина абсурдни гледки, пише Дойче веле.

Концлагерът в Бухенвалд е създаден през 1937 и до края на войната остава най-големият на германска територия. В Бухенвалд нацистите интернират евреи, роми и синти, но също така и хора, обявени за „чужди елементи“. В тази група влизат хомосексуалните, бездомниците, осъжданите – та чак до Свидетелите на Йехова. Политическите противници на режима са маркирани с червено, осъжданите със зелено, емигрантите със синьо, хомосексуалните – с розово. При пристигането си в лагера, американците заварват там 21 хиляди души.

Според историците, през бараките са минали 266 хиляди души,от които 56 хиляди са загинали – от изтощение, при медицински експерименти или просто са били разстреляни от нацистите. За разлика от Аушвиц, Бухенвалд не е лагер за унищожаване на хора, а трудов лагер, където се работи за военната индустрия. Там се произвеждат около една четвърт от картечниците, необходими за армията, а в един от външните му райони 60 хиляди лагерници копаят ракетни силози. Всеки трети от тези работници загива от изтощение.

Но в Бухенвалд има и хора с привилегии. Редом с униформените от СС, определени функции в лагера поемат и така наречените „капоси“ – нещо като вътрешна полиция. Това решение е изключително коварно, защото поражда подозрения, страхове и омраза сред лагерниците. И размива границата между палачи и жертви.

Привилегированите лагерници – спасители или мъчители?

Американците, които освобождават лагера, първоначално са объркани. Мнозинството лагерници са изпосталели и полуживи от изтощение, но освен тях освободителите заварват и хора с нормално тегло, облечени в прилични дрехи. Тъкмо това са „капосите“. По поръчение на СС те изпълняват определени задачи, например по охраната на лагера. За награда се ползват с привилегии: по-добра храна и топли дрехи през зимата, по-голяма свобода на движение из лагера.

СС използва „капосите“ с двойна цел. Първо за да се освободи от определени задачи на територията на огромния лагер. И второ – за да вбие клин в общността на лагерниците. Обаче и самите „капоси“ са като двуликия Янус: те могат да погубят човека, но могат и да спасят живота му. От тях, например, зависи кои лагерници да заминат за газовите камери и кои да получат двоен порцион храна.

Комунистите като помощници на СС

В йерархията на „капосите“ най-важна роля играят комунистите. Само два процента от лагерниците са комунисти, в същото време обаче тъкмо тези политически затворници имат думата в помощните структури на СС. Групата на комунистите в лагера наброява през различните периоди между 600 и 700 души. Есесовците не само ги търпят, но дори им възлагат официалната задача „от името на СС да бъдат национален инструмент за поддържане на реда и вътрешната организация в многонационалната лагерна общност“.

Когато на 11-ти април 1945 първите американски войници отварят портала на лагера в Бухенвалд, лагерниците под ръководството на „капосите“ вече са взели властта. Надзирателите начело с коменданта Херман Пистер са избягали преди няколко часа. Пред очите на американците се открива нелепа и гротескна гледка: лагерниците са сформирали стегнати карета и маршируват на плаца под съпровода на лагерния духов оркестър, който свири… „Интернационала“. Онези от тях, които вече нямат сили, просто лежат на земята.

В началото се налага митът за героичната съпротива на комунистите, спасили многобройни лагерници и дори успешно планирали въстанието. В течение на годините обаче става ясно, че тази легенда е дело на самите комунистически „капоси“.

ГЕСП – комунистическата партия на бившата ГДР – също поддържа дълго време този мит, а източногерманските историци градят неръкотворен паметник на комунистите в Бухенвалд. Когато обаче стават достъпни всички архиви, истината излиза на бял свят.

Всъщност комунистите са се грижили единствено за собственото си оцеляване, помагайки при избиването на други лагерници. Да, те спасявали хора, но само от „своите“. Комунистическите „капоси“ участвали активно и в медицинските експерименти, провеждани в Бухенвалд, например – в убийствата с инжекция, от които, в ролята на опитни зайчета, загинали много лагерници.

 
 
Коментарите са изключени за Комунисти помагали на СС в Бухенвалд