Кои храни стават за похапване преди лягане

| от chronicle.bg |

Преди сън много хора правят спирка в кухнята. Повечето експерти твърдят, че храните, на които се спираме в късните часове на денонощието, като сладолед или чипс, не са подходящи по много причини.

Но има и други, според които определени храни могат да спомогнат за добър сън през нощта.

Неврологът Дейвид Ърнест от A& M Health Science Center в Тексас обяснява за предимствата на плодовете и как хората, на които им се похапва късно вечерта, могат да балансират нездравословните закуски с здравословни такива.

Замяна на хранения

Похапването преди сън е може би необходимото зло в общество, където нередовният работен ден е нормата, казва доктор Ърнест, който специализира в областта на това как биологичните ни часовници се влияят от метаболични заболявания като диабет тип 2. Много американци често пропускат хранения заради работа или други задължения. „Но ако след 11 или след полунощ отново сте гладни, това, което правите не е просто похапване. Вие заменяте едно нормално ястие от деня с нещо бързо и лесно за консумация“, казва специалистът.

Когато нощните птици искат да останат будни за още някой-друг час, те обикновено наблягат на високо енергийни храни, особено такива с високо съдържание на мазнини и протеини, казва доктор Ърнест. Яденето на мазнини и протеини сутрин е това, което тялото очаква, за да може се впусне в действие. Късно нощем, същото количество мазнини не само не кара тялото да се върне към действие, когато всъщност то трябва да почива, но съдава и „голям възпалителен ефект в тялото, а възпаленията са причина за метаболични и сърдечно-съдови заболявания,“ казва той.

Омега-3 решението

За хората, които не могат да устоят на нуждата да ядат късно вечер, има и разрешение: те могат да елиминират повечето от негативните ефекти от среднощната закуска, като през деня ядат храни или приемат добавки, богати на омега-3 мастни киселини, казва доктор Ърнест. Той обяснява, че „добрите мазнини“ блокират произвеждането на възпалителни простагландини около 8-12 часа. „Ако ядете сьомга на обяд, вероятно ще можете спокойно да похапнете нещо късно през нощта“, казва той. Омега-3 хранителни добавки могат да бъдат приемани дори и точно преди хапването на среднощен сладкиш, защото тяхното действие е бързо.

По-здравословни опции

Яденето на точните храни като среднощна закуска може да ви помогне да спите по-добре, твърди доктор Ърнест. Листните зеленчуци и семките от тиква имат високо съдържание на магнезий, който може да отпусне мускулите и да намали симптомите на синдрома на неспокойните крака. Млякото, пуйката и лешниците съдържат много триптофан – аминокиселина, която се трансформира в невротрансмитера серотонин, който помага със съня.

„Триптофанът също влияе на това колко бързо преминаваме в REM съня, от който се нуждаем,“ добавя той.

Някои диетолози твърдят, че плодовете като череши, банан и ананас, спомагат за производството на мелатонин – хормонът, който ни казва, че е време за сън. Доктор Ърнест смята, че всеки плод най-вероятно е добра среднощна закуска, тъй като плодовете са обикновено с по-ниско съдържание на мазнини и калории, в сравнение с други типични закуски. „В случай, че не прекалявате с приеманото количество на калории през деня, плодът не би трябвало да е проблем през нощта“, казва той.

„Винаги казвам на хората да си намерят ритъм. Не пропускайте хранения през деня. Лягайте си по едно и също време. По този начи няма да ви се иска да ядете късно през нощта. Не е въпрос на какво ядете, а на това кога го ядете“, споделя доктор Ърнест.

 
 
Коментарите са изключени за Кои храни стават за похапване преди лягане