Искате да отслабнете? Оказва се, че има лесен начин да постигнете добри резултати без особени усилия.
Изследване показва, че хората, които консумират всичките си калории за деня в периода между 8 сутринта и 2 следобед, горят с 6 процента повече мазнини и имат по-стабилни нива на глад от тези, които се хранят между 8 сутринта и 8 вечерта.
“Това има смисъл”, казва Кортни Питърсън – водещ автор на изследването. „Способността на тялото да изгаря мазнини се увеличава, след като човек гладува между 12 и 14 часа“.
До 12 часа след последното хранене, тялото все още изгаря гликоген – молекула, която съхранява глюкозата (или захарта). След 12 часа тялото започва да изгаря натрупаните мазини.
И все пак Питърсън обръща внимание, че изгарянето на 6% повече мазини не отговаря на критериите на учените и може да се възприеме като случаен резултат. По-широкообхватно изследване обаче би доказало дали има връзка между времето за хапване и отслабването.
Проучването показва, че хората, които се хранят в рамките на 6 часа през деня, имат по-стабилни нива на глад от тези, които приемат храна в рамките на 12 часа. Оказва се, че тези, които все още изчакват третото си хранене за деня, са по-склонни да се хранят нездравословно и да преяждат, от онези,
които са приключили с всички хранения в по-ранна част от деня.
Може би ще се окаже вярна пословицата: „Закуската изяж сам, обядът раздели с приятел, а вечерята дай на врага си“.