Калфин в група за натиск за бъдещето на ЕС

| от |

Ивайло Калфин стана съучредител на нова група за натиск в Европейския парламент, която си поставя за цел въвеждането на прогнози за бъдещето развитие на Европа и света, които да помагат на лидерите да формулират политиките на Съюза.

Ikalfin

Групата се създава, след като парламентът подкрепи с резолюция възприемането на практиката на изготвяне на дългосрочни прогнози за развитието на света за европейските институции. Такъв доклад сега се предоставя на американския президент.

Първият европейски анализ, прогнозиращ развитието на човечеството и на Стария континент до 2030 г., ще бъде огласен в средата на март. Той ще бъде връчен на следващия председател на Европейската комисия, който ще бъде избран след европейските избори.

Парламентарната група за натиск включва германските евродепутати Елмар Брок (ЕНП) и Райнхард Бютикофър (Зелени), британският консерватор Джеймс Елис и Ивайло Калфин от групата на социалистите.

Тя си поставя за задача превръщането на междуинституционалната група към Европейската комисия, подготвяща прогнозите (ЕSPAS), в постоянен орган към европейските институции, който да изготвя редовни доклади за европейските лидери.

Този вид проучвания за бъдещето са известни с английския термин foresight и анализират развитието на науката и технологиите, икономическите перспективи и развитието на обществото за следващите десетилетия. Правенето на такива прогнози не е просто гимнастика за ума, а служи за разполагане на целите на провежданите политики.