Аляска изплати дълга си на местните за 2014 г.

| от |

От 1976-та властите на Аляска разпределят парите от петрола с всички жители на щата (с определени условия). Тази година всеки е получи по 1 884 долара.

Предпоставката, да бъдат получени парите е да живеят една година в Аляска, да имат необходимите документи, да не са осъждани и да не са влизали в затвора. До сега най-малко пари са раздадени през 1984 г. (по 331 долара), а най-много през 2008-ма (по 2 069 долара). Уравнението за изчисляване на годишната премия е сложно и има няколко фактора и най-важното е, че парите се вземат през последните 5 години, така че има и допълнителни изчисления.

Както всяко нещо и това преминава в навик и жителите на Аляска вече не са развълнувани , „защото са свикнали всяка година да получават.“ Освен да взема парите, държавата дава възможност директно да ги дари в някоя благотворителна програма.

Аляска е единственият американски щат с такава програма, в която тази година плащанията са общо 1,1 милиарда долара. Подобна практика има в Норвегия, Алберта (Канада) и Кувейт.

 
 
Коментарите са изключени за Аляска изплати дълга си на местните за 2014 г.