Историята със Синьо/черната vs. Златно/бялата рокля и избухването на интернет

| от |

Трябва да сте се колонизирали на Марс или да сте живели в пустинята до вчера, за да не знаете за дебата за РОКЛЯТА! Каква е роклята – синьо/черна или златно/бяла…

Целият интернет се чуди, нации се маят, знаменитости дебатират, Тейлър Суифт е объркана. Но нека да внесем малко яснота по въпроса.

Началото

Снимка на въпросната рокля виновна за дебата. Какъв цвят я виждате вие?

Снимка на въпросната рокля виновна за дебата. Какъв цвят я виждате вие?

Всичко започва вчера вечерта в Tumblr, когато млада дама, с псевдоним swiked пуска тази снимка в социалната мрежа с апела: „Помогнете ми. Аз и моята приятелка спорим – какъв цвят е тази рокля? Дали е синьо и черно или бяло и златно. Спорим и не можем да стигнем до консенсус.” Отдолу дискусията се разраства и с напредване на времето същото се случва и с мненията по въпроса. Някои са за бяло/златната рокля, други са убедени – синьо/черна е. Дебатът започва и прераства в нещо голямо в Tumblr. Впоследствие някой има неблагоразумието да пусне снимката в Twitter със същото питане. И там отново мненията се разминават. Хората спорят и като всяко нещо в интернет само за няколко часа, то прераства в голяма дискусия, в която дори решават да се включат и различни знаменитости.

Звездите

Нещата прераснаха дискусии и спорове от сериозен характер, и дори се включиха няколко знаменитости чрез Twitter. Въпросът, който занимава всички разбира се е, какъв цвят, по дяволите, е тази рокля!?

Любимите ни постове принадлежат на Тейлър Суифт и Ана Кендрик.

1

„Не разбирам този странен случай с роклята и се чувствам сякаш това е някакъв трик направен от някой нарочно. Чувствам се объркана и уплашена.

П.С. Очевидно е синьо и черно”

2

„Ако това не е Бяло и Златно, значи Вселената се разпада. Сериозно какво се случва!?”

Имаше и някои по-скептични и цинични. Като Дакс Шепър.

3

„Единственото нещо, което може да предизвика моя интерес е какъв цвят са роклите на жена ми. Няма да се хабя да се занимавам с някаква рокля на закачалка, която съм видял на снимка.”

Включи се и актрисата и сценарист Минди Калинг

4

„Целият този дебат с роклята чувствам като обида към онова, което смятам за обективна истина.”

„Разбира се, че е роклята е в черно и синьо! Шегувате ли се с мен!”

Която после реши да се избъзика с темата, като включи и Джуиан Мур.

5

„@mindykaling: @_juliannemoore, как мислиш, дали твоят Оскар е черен или златен!!!???? „черен”

Включи се и Мелика Джоан Харт

6

„Виждам #черноисиньо, но на някои аватари виждам и #златноибяло.”

Изказа се дори и Джъстин Бийбър

7

„И за тези, които се чудят, аз виждам черно и синьо”

Медиите

За нещо, което се появи и заля интернет буквално за една нощ, нямаше как да не стигне и до сериозните медии. Самите Time публикуваха статия по темата, разясниха ситуацията и дори пуснаха пост на Майли Сайръс, която, докато всички се чудеха, тя взе, че откри истинският цвят на роклята.

Miley

Time дори призоваха: „Избери си страна!”

Единствено BuzzFeed успяха леко да разбулят мистерията в крайна сметка. Те обясниха, че заради клетки в очите ни и начина, по който те пречупват светлината, различните хора виждат различни оттенъци на роклята. Също така промяната й в цвета може да се дължи и на монитора, през който гледате снимката. Аз и моя колежка я гледахме на един и същ монитор и в крайна сметка виждахме два различни цвята.

Дали това всъщност е оптическа илюзия? Или е въпрос на нервни окончания в окото? Или пък е мониторът, телефонът, фотоапаратът? Ето какво казват учените…

Учените

Според тях блендите на окото, с които то обработва цветовете не е причината за въпросната драма с роклята. За човешкото око блендите са три основни: червено, синьо и зелено. И при всеки човек те имат различни съотношения спрямо начина, по който окото му ги възприема. Но различните съотношения „не изглежда да имат голямо влияние върху нашето цветно зрение“, заяви професор Райнер, професор по психология в Randolph-Macon College. „Може да имате коефициент на червеното 5-1 и 2-1 към зеленото, и пак бихте могли да имате сходна чувствителност и към двата цвята.“ Това, което е важно е начинът, по който мозъкът ви възприема цялото нещо и как той интерпретира светлината, която прониква през очния ви нерв и какъв контраст има обекта, който гледате.

Eто и кратко обяснение:

enhanced-8753-1425014696-7

Затова като обобщение ще кажем, че тази рокля е като прословутия тест с въртящата се танцьорка.

Ето го:тест с въртящата се танцьоркаИма хора, които я виждат да се върти в двете посоки, някои я виждат да го прави само в едната, но по-важното е – всеки я вижда различно. Защо? Заради мозъка. Такъв е случаят и с тази рокля.

И за финал ето един пример как светлината и възприятията ни променят цвета на роклята.

 
 
Коментарите са изключени за Историята със Синьо/черната vs. Златно/бялата рокля и избухването на интернет