„Instagram“ на път да бъде блокирана в Иран

| от |

Съдът в Иран е постановил да се заблокира за територията на страната социалната мрежа „Instagram“, съобщават днес от иранската агенция „Mehr News“.


3

Окончателното решение обаче трябва да бъде произнесено и от Иранското Министерство на Връзките, а достъпа до приложението дотогава остава свободен. През месец май, са се появили съобщения за блокирането на друго интернет приложение, като приложението за съобщения “WhatsApp“, но впоследствие това се оказали слухове, тъй като власта в Техеран официално отрече такава информация.
1

Всъщност, властите на страната водят, така или иначе, активна филтрация на интернет-пространството и най-вече на социалните мрежи: още от 2009 година за редовите иранци достъпа до Twitter, Facebook и YouTube е блокиран. Интересен факт е, че в иранската полиция е бил създаден и специален отряд, който да се бори с интернет-престъпленията.

През 2012 година дори е била сформирана специална агенция по надзор и цензура за интернет, тъй като към днешна дата надеждите на повечето поддръжници на Хасан Рухани са се активизирали за освобождаване и либерализиране на интернет-пространството. Въпреки, че у болшинството от членовете на кабинета и министрите, а и дори у президентът, са се появили акаунти въе Facebook и Twitter, както и преди, така и досега, достъпа за обикновените иранци до интернет все още е закрит. Самият Рухани е заявил, че не планира да отблокира мрежите Twitter, Facebook и You Tube.

 
 
Коментарите са изключени за „Instagram“ на път да бъде блокирана в Иран