Химикали в опаковките на храните улесняват затлъстяването

| от chr.bg, БТА |

Някои химикали в хранителните опаковки, тиганите с незалепващо покритие и дрехите улесняват затлъстяването, като влияят върху метаболизма по-специално у жените, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

„Получените резултати за пръв път позволиха да се идентифицира нова пътечка, чрез която перфлуороалкилите влияят върху регулирането на телесната маса и следователно допринасят за епидемията от затлъстяване“, заяви ръководителят на изследването Ци Сун от Харвардския университет, предава БТА.

Учените са изследвали ефекта от четири хранителни режима за двегодишен период. Намаляването на телесното тегло и нивото на перфлуороалкилите били измерени у 621 доброволци, които били с наднормено тегло или затлъстели. Участниците отслабнали със средно 6,4 кг през първите 6 месеца, но през следващата година и половина възстановили 2,7 кг от теглото си.

„Онези, които качиха най-много килограми, бяха с най-високо ниво на перфлуороалкилите в кръвта – отбелязаха учените. Тази връзка бе най-силно изразена сред жените. Получените резултати показват, че ограничаването или избягването на ефекта от перфлуороалкилите може да помогне на хората, най-вече на жените, да не качват килограми, след като са отслабнали.“

 
 
Коментарите са изключени за Химикали в опаковките на храните улесняват затлъстяването