Google е изобретил интелигентна система, която играе сама на видео игри

| от |

Google е създал компютърния еквивалент на тийнейджър – система с изкуствен интелект, която прекарва цялото си време, играейки на игри, и то все по-умело, пише Bloomberg.

Компанията представи новата разработка, описвайки я като “първото стъпало нагоре” към изграждането на изкуствен интелект, който е в състояние самостоятелно да решава как да прави различни неща. Изследователският проект на лондонската компания DeepMind, която Google придоби миналата година, включва компютри опериращи със софтуер, базиран на изкуствен интелект, които играят ретро игри Atari. На машините са били показани 49 игри на Atari 2600 – любимата конзола на родените през 80-те години, като им е била дадена задача да играят, но без каквито и да било други указания.

Когато компютрите са преминавали на следващо ниво или са постигали висок резултат, те автоматично са били награждавани с дигиталния еквивалент на лакомство. Системата е надминала постиженията на хора експерти в 29 игри и се е справила по-добре от най-добрите алгоритми в 43 случая.

Целта на експеримента не е да се намерят начини за надхитряване на видео игри. Принципът на поставяне на задача и намиране на най-доброто решение има приложение в сценарии от реалния живот в бъдещето. Системата ще може да разглежда света, да се ориентира и да предприема действия. Някой ден безпилотните автомобили на Google ще се учат да шофират на базата на собствения си опит и няма да има нужда да бъдат учени, казва Демис Хасабис, съосновател на DeepMind и вицепрезидент на Google. / Агенция „Фокус“

 
 
Коментарите са изключени за Google е изобретил интелигентна система, която играе сама на видео игри