Германия отхвърля молбата на Гърция за удължаване на срока на заема

| от |

Германия отхвърля молбата на Гърция към европейските й партньори за 6-месечно удължаване на кредитната програма с Европейския съюз (ЕС). Берлин смята, че това не е съществено предложение за решение на проблема, обясни говорителят на германския финансов министър Волфганг Шойбле в кратко заявление, цитирано от АФП и БГНЕС.

Официалното гръцко искане се отнася за действащата спасителна програма, а не за нови форми на финансова подкрепа, подчерта говорителят на Европейската комисия Маргаритис Скинас. Той съобщи още, че в последните дни председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер е бил в постоянен контакт с гръцките власти с цел намиране на решение и определя постъпилото днес искане като първи положителен знак, който ще проправи пътя към повишаване на финансовата стабилност в Гърция и в Европа като цяло.

По-рано стана ясно, че председателят на Еврогрупата – холандският финансов министър Йерун Дейселблум е получил официално искане от Гърция за удължаване на спасителната програма с шест месеца. Очаква се той да свика извънредно заседание на Еврогрупата утре за одобряване на искането, предаде БНР.

Междувременно Европейската централна банка (ЕЦБ) одобри увеличение на спешната финансова помощ за гръцките банки с над 68 милиарда евро.

Финансовата помощ се смята за спасителна за гръцките банки, които имат сериозен недостиг на средства, докато преговорите между Атина и нейните кредитори за бъдещето на кредитната програма продължават.

 
 
Коментарите са изключени за Германия отхвърля молбата на Гърция за удължаване на срока на заема