Гърция покани 3 фирми да наддават за пристанището в Пирея

| от |

Гърция е поискала от три фирми да подадат оферти за наддаване за придобиването на най-голямото гръцко пристанище Пирея. Това съобщи за Ройтерс висшестоящ служител в приватизационния сектор.

Гърция беше вписала китайската компания „Коско Груп“ и четири други компании като потенциални купувачи на 67% от пристанището, но продажбата беше спряна, след като на власт дойде лявото правителство на премиера Алексис Ципрас. Неговият политически дневен ред включваше абсолютна забрана на приватизирането на държавни собствености. В хода на все по-затруднените преговори с международните кредитори, с цел да се размразят оставащите 7,2 млрд. по спасителните програми за страната, той прие редица отстъпки в това число и по въпроса за приватизациите.

Атина е изпратила до инвеститори покана да наддават за 51% вместо на предишните 67%, съобщи още анонимният служител. Според него само три от първоначалните пет компании все още имат интерес в наддаването.

„Ще бъдат 51% с перспективата да стигнат до 67% в следващите пет години, ако те инвестират 300 млн. евро“, каза служителят, като допълни, че името на победителя ще стане известно през септември или ранния октомври. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Гърция покани 3 фирми да наддават за пристанището в Пирея