Евгения Раданова и Йордан Йовчев подкрепят София за Европейска столица на спорта

| от |

Служебният министър на младежта и спорта Евгения Раданова и зам.-министърът на спорта Йордан Йовчев подкрепят Кандидатурата на София за Европейска столица на спорта 2017, съобщават от пресцентъра на Столичния общински съвет.

София и френският град Марсилия са конкуренти на последния етап в надпреварата за присъждане на титлата Европейска столица на спорта през 2017. Инициативата съществува от 2000-та година.

Някои от досегашните носители на престижното звание са Мадрид, Копенхаген, Варшава. Оценителна комисия от 11 члена на ACES Europe ще посети София в периода от 9 до 12 октомври. На 10 октомври ще бъде представена официално кандидатурата на София за Европейска спортна столица за 2017 г. с участието на олимпийски шампиони, които публично ще изразят своята одкрепа. На 12 октомври ще се състои Маратона на град София и така посещението на комисията ще съвпадне с най-голямото спортно събитие в града, посочват от Столичния общински съвет.

Инициативният комитет за Кандидатурата на София за Европейска столица на спорта, одобрен от СОС, е подготвил отговорите на специален въпросник, в който част от въпросите са свързани с провежданите домакинства на големи спортни събития, където София като столица е със значителна преднина пред Марсилия. София може да победи Марсилия и чрез природните дадености на града като Природен парк „Витоша“ и многото зелени площи. Панчарево и велоалеите също са сред основните козове на българската кандидатура.

До края на 2017 г. в столицата ни са планирани още 66 км велоалеи, а в момента в София има завършени 34 км. Новите фитнес-съоръжения в паркове са 20, днес се открива още един в парк „Кестените“ в район „Банкя“. София отговаря на изискванията за масовост на спорта сред деца и ученици – в София има 238 физкултурни салона и над 600 открити спортни площадки в училищата. За подкрепата на кандидатурата на столицата са проведени повече от 76 спортни събития. Тя e подкрепена и от множество международни спортни федерации и европейски институции, както и от всички наши изявени спортисти, световни и олимпийски шампиони.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Евгения Раданова и Йордан Йовчев подкрепят София за Европейска столица на спорта