Една жена загина, а 70 души бяха ранени при изригването на вулкан

| от |

По данни на властите в префектура Нагано, една жена е загинала, а 70 души са пострадали при изригването на вулкан в централната част на Япония. От тях 32 души са в болница в тежко състояние, сред които 10 са в кома, предаде БНР. Около 150 души са потърсили подслон в кабини близо до върха Онтаке заради изхвърлените от вулкана пепел и камъни. Изригването е станало по обяд местно време, а на земята има 15 сантиметра натрупана пепел. Японският премиер Шиндзо Абе нареди разполагането на войници в района за спасяване на туристите.

С помощта на спасители 224 туристи и алпинисти се спуснаха по склоновете на вулкана и бяха евакуирани. Остава неизвестен броят на хората, които са все още не са открити от спасителите.

Националното метеорологично управление повиши нивото на опасност в околността до трета степен по петобалната скала и забрани приближаването до вулкана на по-малко от 4 километра. В Токио е създаден кризисен щаб във връзка с изригването на Онтаке. Според представител на пожарната служба в префектура Нагано, изригването продължава. По склона на вулкана се е спуснал над 3-километров димен облак.

Около 250 души, живеещи в района на изригването са отказали да бъдат евакуирани.

Последното изригване на Онтаке е било през 2007 година.

 
 
Коментарите са изключени за Една жена загина, а 70 души бяха ранени при изригването на вулкан