shareit

Дворцов бунт в Турция?

| от |

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изобщо не е свикнал на подобно отношение – да бъде критикуван, при това от собствената си партия, пише Дойче веле. И то малко преди парламентарните избори през юни.

Този конфликт дойде малко неочаквано: турският президент Реджеп Тайип Ердоган и министрите от кабинета му са се хванали за гушите и публично си разменят обвинения, при това по-малко от 80 дни преди парламентарните избори през юни. Конкретният повод за крамолите между президент и правителство е отношението на Анкара към мирния процес с кюрдите. Само че схватката явно освобождава и отрицателна енергия от натрупани през последните месеци и години напрежения между двата центъра на властта в Турция. Въпросът опира най-вече до абсолютната власт на Ердоган, срещу която министрите от кабинета сега надигат глас.

Хронология на конфликта

Президентът Реджеп Ердоган разкритикува поведението на турското правителство в преговорите с кюдите и се оплака, че научавал подробности за тях основно от вестниците. Вицепремиерът Бюлент Арънч, стар съмишленик на Ердоган и съосновател на управляващата Партия на справедливостта и развитието, опроверга неговите думи и увери, че Ердоган си е много добре информиран за хода на преговорите с кюрдите, които обаче не били негова работа. Арънч заръча още да не се забравя, че Турция си има и правителство.

Няколко особено верни на Ердоган членове на управляващата партия се възмутиха от думите на Арънч и го обвиниха, че бил неблагодарен. Тяхната теза: който си мисли, че Ердоган си седи тихо и кротко в президентския дворец, значи не го познава добре. А кметът на Анкара Мелих Гьокчек, който не попуска случай да нападне критиците на властта, написа в Туитър: „Арънч, повече не те искаме!“. Кметът обаче отиде и още по-далеч, като обвини турския вицепремиер, че бил част от „паралелната държава“. Има се предвид движението на ислямисткия проповедник Фетхуллах Гюлен, в което Ердоган вижда реална заплаха за своята власт.

За какво се бори Ердоган?

Арънч обаче повтори критиките си към Ердоган и беше подкрепен от премиера Ахмет Давутоглу. Министър-председателят е противник на президентската система на управление, към която се стреми Ердоган и която би превърнала правителството в безгласен изпълнител на волята на държавния глава. В същото време Давутоглу само формално държи властта в управляващата партия – макар да е неин председател, реалната власт си остава в ръцете на Ердоган, който по конституция трябваше да се оттегли от реалната политика след избирането му за президент.

Според информации в турските медии, Ердоган дори се готви да определи кандидатите на управляващата партия за изборите на 7 юни – задача, която по правило се пада на премиера Давутоглу. И ако Ердоган се наложи в тази схватка, имиджът на Давутоглу като премиер и партиен лидер сериозно би пострадал.

На ход е прокуратурата

Намесена бе и прокуратурата. Турските медии информират, че паралелно се разследват вицепремиерът Бюлент Арънч и истанбулският кмет Гьокчек. Първият – по обвинение в злоупотреба със служебно положение, а вторият – за финансови злоупотреби.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган разчита на нова победа на предстоящите парламентарни избори през юни. Тя би му развързала ръцете да промени управленския модел в страната в полза на държавния глава, което би разширило още повече неговата власт. Конфликтът между Ердоган и правителството обаче може да повлияе на изборните резултати на управляващата партия. Според последните социологически проучвания, партията на Ердоган продължава да води в нагласите, но с около 40 процента от гласовете на избирателите вече е доста отдалечена от заветната цел – спечелването на абсолютното мнозинство.

 
 
Коментарите са изключени за Дворцов бунт в Турция?