Досиетата CHR: Техeранския вампир, който бродеше с такси

| от |

Иран още трепери, когато чуе името на Техeранския вампир Голам Реза Кошру Куран Кордие. Осемнадесет години след публичния му линч жените в Иран не излизат в късните часове и рядко ползват услугите на таксита. Защо в тях може да дебне поредният последовател на Техeранския вампир. Подобен тип престъпления срещу жени не са често срещани в Иран.

Голам Реза получил ужасяващия си прякор от местната полиция. Нарекли го така защото бродел късно нощем с такси и карал след жертвите си, докато не се качат сами в колата му. След това ги изнасилвал, ръгал ги с нож и палел телата им. Само за 5 месеца Техeранския вампир извършил 9 убийства. Сред жертвите му има и 10-годишно момиченце.

Кой е той?

Голам Реза Кордие е роден през 1969 година Каруж оф Кучан. Още през 1982 година той бил задържан за кражба в Нашабур. По-късно бил за кратко в затвора след като подвел полицията, че е руски шпионин. На 12 април 1993, на 24 години, Реза бил задържан за изнасилване и въоръжен грабеж . Той се подвизавал под фалшивото име Морад Надери и трябвало да се озове в затвора, но успял да се измъкне. Реза се възползвал от момента докато властите го транспортирали до съда.

В следващите 4 години Реза се укривал от полицията и грабел каквото му видят очите. През февруари 1996 година обаче кръвожадния му инстинк се задействал и той извършил първото си убийство. Последвали още 8.

Кръвопролития

Четири години Реза бродел из Техeран само нощем. Избирал си момичета и карал зад тях до момента, в който им потрябва такси. Тогава той ги примамвал в колата си и ги отвеждал извън града. Там ги изнасилвал и се гаврел с тях, след това ги ръгал с нож. Когато се насищал на кръвопролитие поливал телата на жертвите си с газ и ги запалвал. Някои от труповете не били обгорели напълно. Ужасените полицаи открили по над 30 намушквания с нож по всяка от жертвите.

Всички опити на ченгетата да заловят серийния убиец били безуспешно. До момента, в който Реза станал изключително невнимателен. Той успял да изпусне две от жертвите си, които се измъкнали от колата му докато се опитвал да ги отвлече. Те успели да предоставят на полицаите детайлно описание на Техeранския вампир. Ченгетата се сдобили със скица на външния вид на злодея и тръгнали по дирите му. Всяка нощ над 30 полицаи под прикритие дебнели за Техeранския вампир из улиците на града.

През юли 1997 година Техeрнаския вампир бил заловен в парк, близо до местен търговски център. Той се държал подозрително и тайните агенти го заградили. Претърсили го и открили в джоба му ключа от смъртоносното такси, което било паркирано наблизо. Реза се сърпротивлявал до последно и след кратка борба бил закопчан.

Процесът

Ключови за присъдата се оказват свидетелските показания на двете изплъзнали се от лапите на убиеца жени. Той бил притиснат и направил самопризнания за 9 убийства, въпреки че на по-късен етап се отрекъл от тях. В колата му били открити следи от кръв. Появил се и свидетел, който заявил, че е видял Реза да захвърля до кофите за боклук телата на майка и дъщеря, след което избягал.

Оказало се, че колата, с която Реза преследвал жертвите си е крадена. Срещу него били повдигнати обвинения и за опит за убийство на невръстната му племеничка, която той пъхнал в чекмедже. Пред съда обяснил, че се опитвал да успокои детето, но никой, естествено, не му повярвал.

Някои от телата били открити заровени в западната част на Техeран. Станало ясно, че освен убийствата, престъпникът извършил и няколко кражби. Част от плячката била открита в дома на сестра му и брат му.

В последния момент безскрупулният убиец се отрекъл от самопризнанията си и започнал да твърди, че човек на име Хамид Разули е извършвал изнасилванията и убийствата, а Реза мъ бил само шофьор. Полицията издирала всички с името Хамид Разули, но никой от тях нямал връзка с Техеранския вампир.

214 удара с камшик и обесване

Серийният убиец бе осъден на смърт чрез обесване пред очите на заинтригуваната иранска общественост, тъй като делото се предаваше пряко по националната телевизия. Над 20 хиляди души се струпаха да гледат на живо. Тълпата крещеше неудържимо „Аллах акбар” (в превод „Господ е велик”), докато Реза бе налаган 214 пъти с камшик от близките на жертвите. След ритуала, Техeранския вампир, почти в безсъзнание, бе провесен от ярко жълт кран, в близост до лобното място на убитите жени. Последните думи на садиста бяха: „Не съм взел пари назаем от никой, на никого не дължа нищо. Моля господ да ми прости за това, което съм извършил”.

Местната полиция определено не ликуваше от публичната екзекуция. Властите се страхуваха, че примерът на Техeранския вампир ще има последователи. И за жалост бяха прави. Малко преди края на същата 1997 година друг техрански таксиджия бе арестуван при опит да посегне на своя клиентка. Задържаният нагло се хвалел пред полицията: „Аз ще бъда следващия Техeрански вампир”.

 
 
Коментарите са изключени за Досиетата CHR: Техeранския вампир, който бродеше с такси