Дилма Русеф е отстранена от президентския пост в Бразилия

| от chronicle.bg |

Бразилският президент Дилма Русеф временно напуска поста си за шест месеца. Тя беше отстранена от президентския пост след заседание на Сенатът на Бразилия, който заседава 20 часа, преди да гласува с мнозинство за импийчмънт на държавния глава.

55 от всички 81 сенатори гласуват против Русеф. Това мнозинство беше достатъчно за временното прекратяване на правомощията й за срок от най-малко 180 дни, докато тече разследването за финансови манипулации.

Вицепрезидентът Мишел Темер, който ще поеме позицията на Дилма Русеф още днес, вече започна да събира свой преходен кабинет.

Докато Сенатът заседаваше, пред сградата на правителството в столицата Бразилия се събраха демонстранти в подкрепа на Русеф, които бяха разпръснати със сълзотворен газ от полицията.

Процедурата по импийчмънт се случва едва в средата на мандата на Дилма Русеф. Тя е обвинявана в манипулиране на бюджетни сметки на фона на най-тежката рецесия в страната от 1930 година насам.

Това не е първият случай в Бразилия, при който се стига до процедура по отстраняване на президента, но за пръв път се стига до окончателно решение за импийчмънт.

През 1992 г. тогавашният държавен глава Фернандо Колор беше обвинен в корупция, но подаде оставка преди края на процедурата. Колор получи забрана да заема политически позиции за срок от 8 години. В момента той е сенатор и участваше в заседанието за отстраняване на Дилма Русеф.

 
 
Коментарите са изключени за Дилма Русеф е отстранена от президентския пост в Бразилия