Честит 24 май

| от chronicle.bg |

В цялата страна и по света днес се отбелязва Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. В София и в редица градове ще се състоят различни тържества по случай празника.

Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при БАН и през тази година организира традиционната кампания „Написаното остава. Пиши правилно!“. От 10.00 до 14.00 часа днес на няколко места в централната част на София гражданите и гостите на града ще могат да направят кратка диктовка, за да проверят знанията си по български правопис и пунктуация.

Това може да стане на изхода на метростанцията „Сердика“ – на площад „Света Неделя“, срещу Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – пред Княжеската градина, и на спирката на градския транспорт пред хотел „Плиска“ – до паметника на Радой Ралин. Както и миналата година, млади учени от Института за български език ще помагат със съвети и ще поясняват най-често допусканите грешки.

На тези места всеки, който желае, може да направи кратка диктовка, за да провери знанията си по български правопис и пунктуация. Кампанията се организира също и в Димитровград, Павликени, Пазарджик, Сливен и Сопот.

Целта на кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ е да се привлече вниманието на обществеността към грамотността и проблемите на българското образование, като едновременно с това се покаже, че владеенето на правилен български език е не само въпрос на дълг и отговорност, но и на престиж и достойнство, посочват от БАН.

Ето какви други прояви ще има днес по случай празника:

Държавният глава Росен Плевнелиев ще се включи в 10.30 ч. от сградата на Администрацията на президента в традиционното празнично шествие за 24 май до паметника на Светите братя Кирил и Методий.

В 11.00 ч. пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ той ще присъства на тържествения водосвет за 24 май и ще произнесе слово. В Националната библиотека държавният глава ще посети изложбата „Благословен с мъдростта“, посветена на 1100 години от успението на Свети Климент Охридски.

От 18.30 ч. в НИМ президентът щи даде традиционния прием по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

В храма „Св. Александър Невски“ от 10.00 ч. патриарх Неофит ще отслужи в чест на Светите братя Кирил и Методий празничен молебен.

По случай празника министърът на културата Вежди Рашидов заминава за Рим, начело на делегация от български дейци на културата.

На 24 май се открива Панаирът на книгата в НДК, като входът е свободен. Панаирът започва в 11 ч. тази сутрин с представянето на новата стихосбирка на Георги Господинов „Там, където не сме“ и откриване на фотографска изложба на Иван Михалев и елена Цанкова. Изложбата е към продължението на пътеводителя им за слабо познати български забележителности – „102 отбивки“.

На 24 май в Театър „Българска армия“ за 26-и път Фондация „Академия Аскеер“ ще връчи своите национални награди за постижения в театралното изкуство през изтеклия сезон.

Денят на българската просвета и култура ще бъде отбелязан на различни места в страната.

В Пловдив ще започне с празнична литургия, отслужена от Пловдивския митрополит Николай в храм „Св. Св. Кирил и Методий“ на пл. „11 май“. Тържествата ще започнат в 10.20 часа на същия площад пред паметника на Св. Кирил и Методий. В 11.00 часа празнично шествие ще тръгне към пл. „Стефан Стамболов“, където честването ще завърши с празничен концерт на ученици.

Празничното шествие в Плевен ще тръгне от площад „Стефан Стамболов“ в 10.30 ч., предвождано от свещеници, които носят иконата на Св.Св.Кирил и Методий. Десет хорови формации с над 150 хористи ще изпеят заедно „Върви, народе възродени“. Те се събират на централния площад „Възраждане“, до сградата на областната администрация, от 11.40 ч.

Във Велико Търново празничните прояви започват от 10.00 с ученическо шествие от площад „Велчова завера“. Пред сградата на общината ще бъде изпънат червен килим, по който да минат абитуриенти. Дефиле на ученици, преподаватели, представители на културните институти, дейци на културата и на изкуството ще се проведе и в Силистра, в централната част на града

Празникът на българската просвета и култура и на славянската писменост в Сливен ще започне от 11 часа с шествие на сливенските училища, в което ще участват и децата от Международния фолклорен детски танцов фестивал „Приятелство без граници“. На централния площад „Хаджи Димитър“ в 11.30 часа ще има тържествена церемония, а в залата на общината ще бъдат наградени ученици, носители на отличия от национални и международни състезания и конкурси.

Заради празника централната сграда и Етнографската експозиция на Регионален исторически музей-Пазарджик ще работят с безплатен вход.

 
 
Коментарите са изключени за Честит 24 май